Premium
Eurocommissaris Wojciechowski kondigt aan in zijn kunstmestcommuniqué van volgende maand aandacht te hebben voor mineralenconcentraat. Foto: ANP AlgemeenAchtergrond

Eindelijk succes in mineralenconcentraat, maar niet voor Nederland

Reacties

  1. En dat terwijl er enorme kansen liggen voor ammonium gebaseerde , uit mest verworven, meststoffen, regionale produktie en precisiebemesting al dan niet gefaseerd toegediend maken dat er minder nitraat uitspoelt naar grond en water. Zolang niemand de agronomische koe bij de horens vat blijven we doen wat we altijd gedaan hebben en komen we geen steek verder. Dan rest er blijkbaar niets anders dan aankopen en generieke maatregelen treffen. Niemand kan daarmee zelfs garanderen dat we niet over, pak ‘m beet 10 jaar, nog steeds met het oppervlaktewater en nitraatprobleem worstelen. En dan blijft Brussel ons zien als probleemgeval. Door nu door te pakken met het RENURE programma kunnen we in ieder geval een begin maken met de borging van circulaire bemesting in Nederland. Besparen we in ieder geval al ruim 300m3 duur gas per geproduceerde ton ammoniumnitraat in korrelvorm? Zeker nu veel Europese landen zien dat de kunstmestindustrie met het dure gas commercieel gezien niet goed uit de voeten kan moet de Nederlandse Landbouwlobby toch in staat zijn de toelating vlot te trekken. De beschikbaarheid van korrelmeststoffen na april 2022 zal menigeen doen schrikken! Wat er nu niet geproduceerd is aan kunstmest komt straks niet meer in de silo’s, Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland produceren gezamenlijk circa 60% van de Europese behoefte, tel daarbij de produktieuitval in West Europa bij op dan besef je dat we fors tekort gaan komen, dus ……..heren/dames Europarlement!

  2. De grondgebonden derogatie bedrijven worden hier afgestraft.., de toekomst is grote intensieve bedrijven met een vergister en het liefst aan de snelweg.

Beheer
WP Admin