PluimveeOpinie

Eierprijzen

“Noodklok door eierschaarste”, luidde vorige week een kop op de site van de NOS. Ik had niet verwacht ooit een dergelijke kop te zullen zien. Maar in de agrarische sector, waar schaarste en overvloed dichtbij elkaar liggen, zijn forse prijsschommelingen altijd mogelijk.

Binnen een paar maanden zijn de eierprijzen ongeveer verdubbeld; van 6 naar 12 cent per ei. De belangrijkste oorzaak is de afschaffing van de legbatterij, waardoor het aantal kippen in de EU is verminderd.

Het Europese verbond van eierverwerkers waarschuwt al voor lege schappen rond Pasen. Ik kan niet beoordelen of die waarschuwing terecht is. In ieder geval gaan de kippen door zo’n waarschuwing niet meer eieren leggen.

Er schijnen al enkele verwerkende bedrijven in problemen te zijn gekomen doordat ze de hoge eierprijzen niet konden doorberekenen. Het is vreemd dat bij zo’n ingrijpende verandering als de afschaffing van de batterij, die jaren tevoren bekend was, kennelijk niet op een of andere manier rekening kan worden gehouden met een tijdelijke krapte. De gevolgen van structurele ontwikkelingen voor prijzen worden in de landbouw vaker over het hoofd gezien. De stijging van de prijs van grondstoffen voor biogas als gevolg van massale investeringen in biogasinstallaties, al dan niet met subsidies, vormt daarvan een voorbeeld.

12 cent voor een ei is historisch gezien erg hoog; de eierprijzen schommelen omgerekend al meer dan een halve eeuw rond 5 à 6 eurocent, met af en toe een uitschieter naar boven of naar beneden.

In die 50 jaar bedroeg de inflatie meer dan 500 procent. Reëel gezien waren eieren tot voor kort dus zo’n 85 procent goedkoper dan rond 1960 – toen de invoering van de legbatterij begon – en na de recente prijsverdubbeling zijn ze nog steeds 70 procent goedkoper. Hoezo, dure eieren?

Bovendien ziet het er naar uit dat de eierprijzen binnen afzienbare tijd omlaag gaan, als de productie weer op gang komt. Als ik pluimveehouder was, zou ik de hoge prijzen daarom vooral benutten voor versterking van de (financiële) positie van mijn bedrijf. Maar ik ben geen pluimveehouder.

Beheer
WP Admin