PluimveeNieuws

Eieren een stuk gezonder dan 30 jaar geleden

Londen – Eieren bevatten meer dan 70 procent meer vitamine D en twee keer zo veel selenium dan werd gemeten in een onderzoek van 30 jaar geleden. Dit blijkt uit recent onderzoek door het Engelse ministerie van volksgezondheid.

Het is voor het eerst dat naar de voedingswaarde van het ei is gekeken sinds de jaren tachtig. Naast het verschil in vitamine D en selenium blijkt dat eieren ook 20 procent minder vet, 13 procent minder calorieën en 10 procent minder cholesterol bevatten dan eerdere analyses beweerden. 

Volgens onderzoekster Judith Buttriss is vooral de hoge concentratie vitamine D erg belangrijk omdat veel mensen hiervan niet genoeg binnenkrijgen. “Dit betekent dat je met het eten van twee eieren per dag al tweederde van je vitamine D behoefte binnen hebt”, aldus Buttriss. Vitamine D is belangrijk om de botten en tanden sterk te houden. Ook het selenium in de eieren is belangrijk voor de humane gezondheid. Ook hiervan krijgen mensen te weinig binnen via de voeding. Selenium is belangrijk voor de bescherming van lichaamscellen.

Het grote verschil in voedingswaarde tussen de eieren van nu en dertig jaar geleden heeft volgens de onderzoekers te maken met de ontwikkelingen in de pluimveehouderij en met name in de kippenvoeding, de veranderingen in de eiwit/eigeelverhouding en de betere testmethoden om dit soort metingen aan het ei te doen.

Beheer
WP Admin