Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Eerste uien op zand en klei gezaaid

De afgelopen week zijn op de droogste percelen op de Veluwe en in Oostelijk Flevoland de eerste uien onder goede omstandigheden gezaaid.

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Direct na het zaaien strooit Teunissen compost om stuiven tegen te gaan. De juiste hoeveelheid is nog een kwestie van uitproberen.

Tot slot nog een mooi overzicht met volop activiteit in de omgeving. De akkerbouwers houden zich nog vooral bezig met kunstmeststrooien.

Een dun straaltje Top Flow op de gezaaide rij komt direct bij het zaad. Deze meststof bevat 30% P en 5% K. De uien krijgen hiervan 20 liter per hectare.

De uien krijgen vloeibare fosfaat mee. De tank wordt bijgevuld met Top Flow PK 30 5.

Op de gediepploegde grond blijft alles mooi schoon, zodat het zaaien probleemloos verloopt.

Mooi lijnen spel in het diagonaal klaargelegde perceel wat met behulp van GPS kaarsrecht gezaaid word. De markeur loopt voor de zekerheid mee.

Jacco Rook van loonbedrijf Cintegro zaait met een Valmet-trekker en een Monosem 3 x 2,25 meter zaaimachine. Per bed worden er 8 rijen gezaaid.

Het geprimede zaad is ook mooi zichtbaar op de zaaischijven.

Voor een vlotte opkomst wordt geprimed zaad van het ras Summit gebruikt. De te zaaien oppervlakte is 6 hectare.

Ook op gediepploegde klei van Johan Knook in Dronten (Fl.) is al een mooi zaaibed te maken. Marcel Nijboer van loonbedrijf Cintegro uit Ens (Fl.) kijkt even naar de juiste zaaidiepte.

Nog een paar rondjes te gaan en dit perceel is klaar. Teunissen teelt nu voor het tweede jaar zaaiuien. Deze zijn bestemd voor de vroege afland-levering.

Een groen en een roze zaadje van hetzelfde ras. De roze variant is bij toeval door een andere leverancier behandelt met een insecticide.

Het land ligt er mooi bij en het zaad komt er goed in.

De compost ligt er dik genoeg op om stuiven van de zandgrond tegen te gaan.

De Bergman-strooier staat op een spoorbreedte van 1,50 meter en past daardoor mooi over de bedden.

Om op de Veluwse akkers tussen de bomen goed met GPS te kunnen werken is een zogenoemde JD Bol op een driepoot als basisstation ingezet. Dit verbetert de nauwkeurigheid van het GPS-signaal.

Jeroen Geschiere en Sander Vosjan van Heyboer zaaien met een zaaimachine van Agricola Italiana. De trekker is een John Deere 6330 Premium.

Teunissen is met een Imants-spitmachine nog bezig met de laatste rondjes. De aangedreven pakkerrol maakt op deze zandgrond een mooi vlak zaaibed.

De vorige dag is hier al een begin gemaakt met zaaien. Het betreft een perceel van 11 hectare waarop 3,7 eenheden per hectare van het vroege ras Vento gezaaid worden.

Loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen (Fl.) is met de zaaimachine over een zandweg onderweg naar een perceel van Cees Teunissen in Wekerom (Gld.) om uien te zaaien. Een dag eerder zaaide Heyboer al 3 hectare zaaiuien bij Garderen (Gld.). Foto's: Sytze Bakker

Beheer
WP Admin