500 ton Groninger baktarwe wordt geladen in Appingedam, op 17 februari, bestemd voor Royal Koopmans in Leeuwarden. Foto: Derk Bosscher AkkerbouwNieuws

Eerste schip met 500 ton Groninger baktarwe naar Koopmans in Leeuwarden

In Appingedam is vandaag een eerste van twee scheepsladingen baktarwe uit het Oldambt verscheept naar verwerker Royal Koopmans in Leeuwarden. Het gaat om 500 ton tarwe, afkomstig van twee telers.

Een volgende lading van eveneens 500 ton volgt later dit voorjaar. Deze winter is in de streek 1.200 hectare ingezaaid met baktarwerassen zodat volgend jaar mogelijk 12.000 ton Groninger baktarwe in Nederlands brood verwerkt kan worden.

Koopmans heeft als doel om uiteindelijk alle baktarwe uit Nederland te betrekken en haalt al langer tarwe uit Zeeland en sinds kort ook uit Friesland. Deze lading is de eerste uit ‘graanrepubliek’ het Oldambt. Het is voor Derk Bosscher, voorzitter van de Vereniging Dollard Tarwe en zelf ook akkerbouwer, voor het eerst in zijn twintigjarig voorzitterschap dat er daadwerkelijk baktarwe geleverd wordt.

Nieuwe rassen

Door verschillende oorzaken is Nederlandse tarwe vele jaren niet in tel geweest als baktarwe, aldus Bosscher. Dit heeft maar voor een klein deel te maken met de specifieke kwaliteitseisen voor baktarwe. Het komt ook door de vanouds wat lagere hectare-opbrengsten in vergelijking met voertarwe, en met het feit dat er niet extra werd betaald voor baktarwe ten opzichte van voertarwe. Door introductie van nieuwe rassen die het hier goed doen, is dat verschil nu veel minder geworden.

Afgelopen jaar waren de omstandigheden voor de tarweteelt niet goed. Daardoor kwam maar de helft van de door Groninger telers aangeboden hoeveelheid baktarwe door de kwaliteitskeuring. De kwaliteitseisen voor baktarwe zijn hoger dan voor voertarwe. Koopmans betaalt daarom een meerprijs voor de baktarwe. Bedragen worden niet genoemd, maar volgens Bosscher zijn ze naar tevredenheid van leverancier en afnemer. De premie is ook nodig omdat de baktarwe apart opgeslagen moet worden.

Duurzaamheidslabel Nedertarwe

Royal Koopmans werkt al meer dan tien jaar aan zijn doel om alle tarwe die het verwerkt uit Nederland te halen. De teller staat nu op 70%, aldus hoofd inkoop Bauke Wierda, ofwel 100.000 ton. Het overgrote deel hiervan komt uit Zuidwest-Nederland, waar een samenwerkingsverband is met CZAV (nu: FarmPlus). Koopmans wil ook vanuit het akkerbouwgebied in het Noorden baktarwe betrekken. Vorig jaar werd de eerste Friese baktarwe verwerkt, en nu dus de eerste uit Groningen. Volgens Wierda zijn nagenoeg alle bakkerijproducten prima te maken met Nederlandse tarwe.

Het bedrijf wil nog een stap verder. Niet alleen wil Koopmans naar tarwe uit Nederland, het bedrijf wil liefst duurzame tarwe uit eigen land. Daarvoor is het label Nedertarwe ontwikkeld. Dit jaar is in het Zuidwesten 2.500 hectare Nedertarwe ingezaaid, in een normaal teeltseizoen goed voor ongeveer 25.000 ton. De Groninger tarwe is nog niet onder dit label geteeld. Op den duur is het de bedoeling dat alle baktarwe die het bedrijf verwerkt onder een duurzaamheidslabel voor Nederlandse tarwe vallen. “Duurzaam wordt ook een commodity”, verklaart Bosscher.