Foto: Canva AlgemeenNieuws

Eerste roedel wolven in het Noorden, zorgen groeien

Er zijn dit jaar in Nederland bij vier wolvenparen minimaal 16 wolvenwelpen geboren. Minimaal drie daarvan zitten in het gebied Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Fryslân. Dit betekent dat er voor het eerst een roedel zit in Noord- Nederland.

Dat staat in een tussenrapportage van uitvoeringsinstantie BIJ12 over de activiteit van de wolf in Nederland in de periode 1 mei tot en met 31 juli 2022.

De provincie Drenthe – de schapenprovincie – maakt zich hier grote zorgen over. Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) heeft daarom een team van onafhankelijke onderzoekers aan het werk gezet om uit te zoeken wat de provincie kan doen om de overlast van de wolf te beperken.

Hij wil onder meer weten wanneer een zogenoemde probleemwolf – die herhaaldelijk aanvallen op landbouwhuisdieren uitvoert – kan worden weggejaagd of afgeschoten. Daarnaast heeft de provincie de inmiddels lege subsidiepot voor wolf-werende rasters bijgevuld met 2 ton en komt er € 25.000 beschikbaar voor kennisvergaring over de wolvenpopulatie.

Schademeldingen

Bij het Wolvenmeldpunt kwamen in deze periode ruim 50 schademeldingen binnen uit de provincie Drenthe. Het gaat in de meeste gevallen om schapen, maar ook van kalveren en pony’s, al moeten DNA analyses hierover nog uitsluitsel geven. Dat is tegen het zere been van Saskia Duives voorzitter van de LTO vakgroep schapenhouderij. Volgens haar zijn er dagelijks aanvallen in Drenthe en escaleert de situatie. ” Als we moeten wachten op die DNA uitslagen zijn we maanden verder en heeft het beest zich ondertussen aan andere dieren vergrepen. Hij gaat echt door alle afrasteringen heen, opzoek naar voedsel. Er is nagenoeg geen wild voorhanden, zoals op de Veluwe, dus moet het dier op zoek naar ander eten. En er gebeurt niks tegen.”

Ondertussen buigt de Raad van State zich over de richtlijn voor wolvenschade in de schapenhouderij. Een Drentse schapenhouder vindt de regeling niet redelijk, omdat die geen vergoeding biedt voor indirecte- en vervolgschade. In 2018 werden vier van zijn drachtige schapen gedood door de wolf. Hij kreeg daarvoor en vergoeding, maar niet voor de andere schapen die door de stress hun vruchten verloren. Derde week van oktober is de uitspraak.

Op 3 oktober is er een bijeenkomst in de Drentse gemeente Westerveld over de wolvenproblematiek.

Nieuw wolvenplan

Vanuit de provincies wordt er gewerkt aan een nieuw geactualiseerd interprovinciaal Wolvenplan met daarin beleid voor preventie en wolvenschade. Het nieuwe plan moet eind van dit jaar klaar zijn.

Reacties

 1. Frappant en opvallend dat ze in het wild levende dieren weten hoeveel en waar ze zijn.

  Hier zit toch meer achter dan een populatie die zich vermeerderd. Deze worden gesteund door betaalde prowolven organisaties.

  FBE / WBE moeten jaarlijks tellingen aanleveren van het aanwezige wild in een bepaald gebied leven.
  En bij wolven wordt dat gedaan door………..
  Juist, er klopt niets van.
  Als men op afstand en en snachts vretende dieren weet te vinden is dat zomaar een telling.
  Alles geïmporteerd uit t buitenland om de wolf in NL uit te zetten.

  Het zal niet lang duren voordat een mens de dupe is van een aanval.
  Wie komt dan in het beklaagden bankje.
  Wie heeft dat dan op zijn of haar geweten?

 2. Nu zijn er tenminste 4 nesten met tenminste 16 jonge wolven . In werkelijkheid weten we het niet precieus .
  Wel weten we nu al dat er volgend jaar zeer waarschijnlijk 6-8 nesten met pakweg 25 jongen bij komen. De verantwoordelijken steken de kop in het zand, doodsbang voor de wolvenknuffelaars.
  Ouders pas op uw kinderen.

 3. Eerst een kind op de rekening van de wolven, dan komt het persbericht van de knuffelaars, de ouders hebben niet goed opgelet .
  Bij het volgende kind, kunnen de beleidsmakers niet meer blijven dutten.
  Er komt dan snel een commissie die gaat onderzoeken hoe het toch zo ver heeft kunnen komen.
  Nu zijn er tenminste 4 nesten met tenminste 16 jonge wolven . In werkelijkheid weten we het niet precieus .
  Wel weten we nu al dat er volgend jaar zeer waarschijnlijk 6-8 nesten met pakweg 25 jongen bij komen. De verantwoordelijken steken de kop in het zand, doodsbang voor de wolvenknuffelaars.

Beheer
WP Admin