AlgemeenNieuws

Eerste boycotsteun niet volledig uitgekeerd

Den Haag – De Europese Commissie zal lang niet het gehele bedrag van €125 miljoen uitkeren dat in eerste instantie was uitgetrokken voor de steun aan boeren voor de gevolgen van de Russische boycot. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zegt dat dat bedrag veel lager zal blijken te zijn.

De eerste steunregeling is na enkele weken stopgezet, omdat er een ongegrond beroep op werd gedaan.  Volgens Dijksma wordt veel minder uitbetaald dan die €125 miljoen. In dat licht is het bedrag dat Nederland bij de eerste regeling binnen haalde (ruim €1 miljoen) iets minder karig, zo liet Dijksma doorschemeren in overleg met de Tweede Kamer.

Volgens Dijksma is de tweede regeling, waarbij per lidstaat een bedrag is toegekend, veel beter.  De intekening voor de tweede regeling in Nederland zit vol.

De Europese Commissie is met de EU-lidstaten in discussie over de vraag waar het geld vandaan moet komen. Dijksma vindt dat daarvoor eerst het geld moet worden gebruikt dat op de begroting van 2014 is overgebleven. Maar hoe de Europese financiering precies wordt geregeld,  ligt in handen van de Europese ministers van financiën.