De Case IH Magnum 340 AFS rijdt zonder chauffeur zijn rondjes op een Oostenrijkse akker. - Foto's: Bas van Hattum MechanisatieNieuws

Eerste autonome Case IH Magnum met Raven-ombouwkit

Op een velddemo van Case IH in Oostenrijk toonde de machinefabrikant onlangs voor een select groepje journalisten de eerste autonome Case IH Magnum. De trekker is uitgerust met een autonoom-ombouwkit van Raven.

De Case IH Magnum 340 AFS rijdt zijn rondjes op een Oostenrijkse akker nabij het dorpje Grafenegg. Maar de chauffeur ontbreekt. Hoe dat kan? De trekker is uitgerust met een zogenoemde autonome kit van het merk Raven. De ombouwkit is opgebouwd met vijf camera’s en radars, zodat de trekker meteen stil staat als er iemand voorlangs loopt.

Nog niet in de verkoop

Technisch kan het, maar toch durft Raven, dat inmiddels onderdeel is van het moederbedrijf van Case IH (CNHi), de verkoop voor Europa nog niet vrij te geven. “De wetgeving laat het nog niet toe”, zo stelt een productmanager van Case IH. De Europese wetgeving heeft echter wel de nodige normen en eisen vrijgegeven voor (kleinere) veldrobots. Kennelijk ziet de wetgever een autonome trekker als iets geheel anders.

Wachten op Europese regels en eisen

Hoe dat precies zit en wat de autonome opbouwkit kost, daarover doen de mensen van Raven en Case IH nog wat vaag. Toch zal het niet lang meer duren totdat de Europese regels en eisen helder zijn. Dan wordt de autonome Case IH Magnum met Raven-ombouwkit vrijgegeven voor de verkoop.

Beheer
WP Admin