VarkensNieuws

‘Eenzijdige prijsvorming zonder producentenprijs’

Lorup – “Zonder sterke producentenprijs voor vleesvarkens zou de markt er wat betreft prijsvorming eenzijdig uitzien.” Dat zegt Joachim Schmitz, voorzitter van de Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch (VEZG) in een interview met weekblad Boerderij.

“De handel en slachterijen stellen hun eigen belang op de eerste plaats. Wij vormen een tegenpool van de slachterijen. Als het aanbod krap is en de vraag goed, kunnen wij onze prijs neerzetten. Maar dat lukt niet tegen de markt in. Onze prijs is een advies, waarvan wij beogen dat de slachterijen, liefst tandenknarsend, in mee gaan.” De situatie is volgens Schmitz zo dat de boeren niet in staat zijn een prijs af te dwingen, maar slachterijen ook niet in de gelegenheid de varkenshouderij een prijs te dicteren.

De Vereinigungspreis is de notering van de VEZG, een organisatie van 48 producentenverenigingen, verdeeld over heel Duitsland. Deze producentenprijs bestaat vijftien jaar en is toonaangevend voor de prijsvorming van varkens in Europa, betoogt Schmitz. De VEZG-leden verhandelen jaarlijks 12 miljoen slachtvarkens, een kwart van wat Duitsland jaarlijks slacht. Van de 48 leden geven er 32 een prijsadvies af, waar uiteindelijk de Vereinigungspreis uit rolt. Het volledige interview met Schmitz staat volgende week in Boerderij weekblad, Varkenshouderij.