Foto's: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

‘Een trekker met familiegeschiedenis’

Vorig jaar kocht Bote Altenburg deze International 423 als opknapper. De trekker was ooit van zijn ‘pake en beppe’.

‘Deze International 423 was ooit van mijn pake Monze en beppe Froukje, de ouders van mijn mem. Zij hadden een melkveebedrijf in Tzum (Fr.). Ze zijn beiden helaas vroeg overleden. Ik heb ze niet gekend. De trekker is destijds verkocht en volgens mij via omwegen bij een man in Spannum terechtgekomen. Hij had aanvankelijk plannen om de 423 op te knappen, maar het ontbrak hem aan de tijd.

Vorig jaar deed de mogelijkheid zich voor om de trekker te kopen. Mijn heit en ik zagen dat meteen zitten. Het is een trekker met een bijzondere familiegeschiedenis. Zonder die historie was ik er ook niet aan begonnen. Het is mooi dat de trekker weer familiebezit is.

We hebben de trekker grondig aangepakt. De 423 verkeerde namelijk niet in goede staat. De versnellingspook haperde. Die hebben we vervangen. Vanwege een lekke keerring kwam er hydrauliekolie bij de motorolie terecht. Ook dat hebben we verholpen. Ik ben zelf niet zo’n sleutelaar, maar met de hulp van enkele maten – waaronder monteur Joris – is het gelukt om de 423 op te knappen. Dat was een leuk project, waar we heel wat avonden mee bezig zijn geweest.

De trekker kostte me € 1.500. Ik heb zo’n € 1.700 besteed aan nieuwe onderdelen, primer en lak. Via de website Histoparts heb ik originele onderdelen besteld, waaronder een nieuwe grille. De trekker is ongetwijfeld in waarde gestegen, maar verkopen is natuurlijk niet het plan. Het is een mooie hobbytrekker, bijvoorbeeld voor het kloven van hout. Komende zomer wil ik met de trekker het land op om gras te harken.’

Foto's: Mark Pasveer

Bote Altenburg (20) woont in het Friese Hidaard. Hij werkt op de afdeling planning en administratie bij De Waard, een bedrijf in de grond-, weg- en waterbouw en transport en overslag. Altenburg werkte jarenlang als zaterdag- en vakantiehulp op een naburig melkveebedrijf. Daar springt hij nog regelmatig bij tijdens onder meer het inkuilen en mest uitrijden. Bote Altenburg is de trotse eigenaar van een International 423 (3-cilinder, met 45 pk). - Foto's: Mark Pasveer

De trekker kostte € 1.500. 'Ik heb zo’n € 1.700 besteed aan nieuwe onderdelen, primer en lak. Via de website Histoparts heb ik originele onderdelen besteld, waaronder een nieuwe grill', aldus Altenburg.

Bote Altenburg trotseert de gure omstandigheden tijdens de fotoshoot. Op de achtergrond is de kerktoren van het dorp Roodhuis zichtbaar.

Bote Altenburg is de trotse eigenaar van een International 423 (3-cilinder, met 45 pk).

'Het is een mooie hobbytrekker, bijvoorbeeld voor het kloven van hout', aldus Bote Altenburg.

Het trekkerkenteken is geregeld.

Beheer
WP Admin