Partner
Met smaXtec heeft u altijd alle gegevens over de gezondheid en de vruchtbaarheid van de veestapel en de noodzakelijke maatregelen in één oogopslag. - Foto's: smaXtec RundveePartner

Een succesvol bedrijf dankzij gezonde koeien

De sleutel tot succes van elk melkveebedrijf ligt in het vroegtijdig identificeren van ziekten. Gezonde koeien waarborgen niet alleen een constant hoge melkopbrengst, maar zorgen ook voor een duurzamere productie en verhoogd dierenwelzijn.

Door de steeds groter wordende kuddes is het bijna onmogelijk om alle dieren individueel in de gaten te houden. Zelfs de meeste toegewijde veehouders moesten tot nu toe veel tijd en aandacht besteden aan het observeren van de dieren om eventuele ziekten tijdig aan te kunnen pakken. Een van de problemen daarbij is dat wanneer er symptomen verschijnen, zoals vlokken in de melk of gedragsveranderingen, het vaak al te laat is om erger te voorkomen. Het enige dat dan nog helpt om de schade enigszins te beperken zijn tijdrovende en dure behandelingen met medicatie. En dat resulteert in hoge kosten, wachttijden, dierenleed en stress. Met smaXtec is er nu een tool op de markt waarmee ziekten al zeer vroeg kunnen worden geïdentificeerd, en er dus sneller dan ooit kan worden gehandeld om erger te voorkomen.

Beslissen en sturen op basis van unieke data

Met de unieke bolustechnologie meet smaXtec gegevens over de interne lichaamstemperatuur, het drinkgedrag, de herkauwactiviteit en de activiteit van iedere individuele koe, waarmee een waardevol inzicht ontstaat in de diergezondheid. Het systeem herkent ziekten zoals mastitis al vier dagen voor er zichtbare symptomen optreden, en verzendt onmiddellijk een melding naar de smartphone of computer. Wanneer een ziekte zo vroeg wordt gedetecteerd, kunnen nog milde middelen, zoals ontstekingsremmers, worden ingezet om een ernstig ziekteverloop te voorkomen. Dit leidt tot een lager antibioticagebruik, geen wachttijden en geen melkverliezen. De voorsprong die veehouders winnen door een vroege identificatie staat garant voor meer winstgevendheid en een gezondere kudde. Deze ervaring heeft Ronnie Schellekens ook: “Sinds ik smaXtec gebruik is de algemene gezondheid van mijn kudde sterk verbeterd. Het systeem identificeert alle problemen snel, zodat ik snel en gericht kan handelen”, vertelt de veehouder uit Goirle (NL).

Bekijk hier wat Ronnie Schellekens verder nog over zijn ervaringen met smaXtec te vertellen heeft:

Ziekten vroeg herkennen en vermijden

Dankzij de nauwkeurige interne meting registreert smaXtec zelfs de kleinste veranderingen in de lichaamstemperatuur. Op die manier kunnen veehouders ziekten, zoals mastitis, metritis of longontsteking, die worden gekenmerkt door een hogere lichaamstemperatuur, maar ook melkziekte, waarbij de lichaamstemperatuur daalt, vroegtijdig identificeren. Veel veehouders hebben dankzij deze nauwkeurige temperatuurmeldingen en de juiste maatregelen nog maar weinig of helemaal geen gevallen meer van melkziekte. Dit stelt hen in staat de koeien sneller en succesvoller te laten starten met de lactatiefase.

Verbeterde vruchtbaarheid en succesvolle afkalvingen

‘De juiste koe op het juiste moment’, dat is het credo als het gaat om vruchtbaarheidsmanagement. smaXtec biedt een nauwkeurige tochtdetectie, ook bij weinig tochtigheidskenmerken. Op die manier hebben veehouders inzicht in alle individuele koeien en wordt geen enkele koe meer over het hoofd gezien. Het systeem geeft daarnaast nog het optimale inseminatiemoment aan, een bewezen tool die bijdraagt aan kortere tussenkalftijden en betere reproductiecijfers. Ook wat betreft het afkalven biedt het systeem waardevolle diensten. Gemiddeld 15 uur voor het afkalven verzendt smaXtec een melding, waardoor er genoeg tijd is om alle voorbereidingen te treffen voor een soepele geboorte. “Sinds ik smaXtec gebruik is de tochtdetectie duidelijk verbeterd. We kunnen tochtige koeien snel identificeren en de tochtcyclus volgen. Vooral wanneer koeien 50 tot 60 dagen in melk zijn, zien we duidelijk wanneer ze tochtig zijn”, vertelt Ronnie Schellekens.

Lees verder onder foto

smaXtec tochtdetectie en afkalfmeldingen
Verbeter het vruchtbaarheidsmanagement met de tochtdetectie en afkalfmeldingen van smaXtec.

Inzicht in hoeveel elke koe drinkt

Water is een van de meest belangrijke, maar ook een van de meest onderschatte voedermiddelen op melkveebedrijven. Een optimale verzorging met voldoende en kwalitatief goed water is een belangrijke voorwaarde voor een continue melkopbrengst; melk bestaat tenslotte voor 87% uit water. De innovatieve technologie TruDrinking maakt het voor het eerst mogelijk om inzicht te krijgen in hoeveel elke koe drinkt. Hiermee hebben melkveehouders van over de hele wereld de beschikking over een unieke tool, om problemen omtrent het drinken direct te identificeren en snel te reageren. Wanneer de dieren niet genoeg drinken, daalt de melkopbrengst. Bovendien is het drinkgedrag van elk individueel dier een indicator voor de melkproductie en diergezondheid.

Voorsprong door een vroege identificatie en optimaal advies

smaXtec voorziet niet alleen in de benodigde middelen om belangrijke dagelijkse managementbeslissingen te nemen op basis van meer nauwkeurige gegevens, maar staat melkveehouders ook vanaf het begin met raad en daad terzijde. Hiermee wordt gewaarborgd dat elk bedrijf optimaal kan profiteren van het systeem.

Naast uitgebreid, persoonlijk advies door het Support-team, wordt tevens de uitwisseling tussen melkveehouders gestimuleerd. Want door wederzijds ervaringen te delen groeit de kennis en het bewustzijn omtrent het belang van vroege detectie en proactief gezondheidsbeheer, voor een duurzame zuivelindustrie met gezondere dieren.

Ontdek meer!>>

Beheer
WP Admin