Foto: Martijn ter Horst AlgemeenNieuws

Eén op de acht Brabantse boeren benaderd door criminelen

Eén op de acht boeren in Noord-Brabant is wel eens gepolst door criminelen om hun schuur of loods beschikbaar te stellen voor activiteiten.

Dat meldt Omroep Brabant op basis van een steekproef. Het gaat vooral om drugs. De onderwereld heeft locaties nodig voor wietkwekerijen en drugslaboratoria.

De regionale omroep benaderde 210 boeren. 123 daarvan gaven een reactie. Omgerekend naar het totale aantal agrarische bedrijven in Brabant zouden volgens Omroep Brabant 1.300 boeren wel eens benaderd zijn.

Tienduizenden euro’s per kwartaal geboden aan huur.

Persoonlijke benadering

De criminelen zijn constant op zoek naar locaties en rijden rond op het platteland. Boeren worden meestal persoonlijk benaderd. Intimidatie komt voor, maar is lang niet altijd aan de orde. Vorig jaar was er ook sprake van een ‘wietbrief’, verstuurd naar een onbekend aantal adressen. Daaruit zou blijken dat er soms tienduizenden euro’s per kwartaal aan huur geboden wordt.

Drugslabs op boerenerf

Afgelopen jaren zijn verschillende keren drugslabs op boerenbedrijven opgerold.

Zie hier voor de uitzending van Omroep Brabant over dit onderwerp, met daarin ook een interview met een boer die criminelen op bezoek kreeg en reacties van burgemeesters. Burgemeester Marjon de Hoon van Baarle-Nassau stelt vast dat mensen nog te weinig bewust zijn van de ernst van deze problemen.

Beheer
WP Admin