Foto: Pixabay BoerenlevenAchtergrond

Een meisje aanspreken kun je leren

Boer zoekt Vrouw is weer begonnen. Nog steeds zoeken veel boeren hulp bij het vinden van een partner. Het goede nieuws: daten is te leren.

Voor elk seizoen van Boer zoekt Vrouw schrijven zich honderden kandidaten in, meest mannen. 2018 was een recordjaar, met 635 inschrijvingen, maar ook eind vorig jaar was het aantal mensen dat met hulp van Yvon Jaspers aan de man of vrouw probeert te komen, hoog.
Het ging toen om 400 aanmeldingen.

Heel generaliserend gezegd is hun wereld vrij klein; ze wonen achteraf en zijn druk met hun bedrijf

Van die aanmeldingen worden er momenteel tien gevolgd voor de wekelijkse uitzending op zondagavond. Waarom blijft het voor boeren zo moeilijk om aan een partner te komen? “Heel generaliserend gezegd is hun wereld vrij klein”, zegt Marilou Lommers van datingwebsite FarmDate. “Ze wonen achteraf, zijn druk met hun bedrijf en ontmoeten daar niet veel mensen die net als zij op zoek zijn naar iemand. Verder zijn ze vaak nogal ‘kort voor de wagen’, het zijn geen mensen die makkelijk praten.”

Afgewezen worden

Tjerk van Dam uit ’s Hertogenbosch herkent dat als geen ander. “Ik was zelf afkomstig uit een klein dorp, ging melkveehouderij studeren aan de has en ik wist toen nog steeds niet hoe ik aan een leuke vriendin kon komen. Ik probeerde wel wat, maar als je steeds wordt afgewezen, dan frustreert dat enorm. Ik wist niet wat ik tegen een vrouw moest zeggen, hoe ik een gesprek moest openen en alles bij elkaar werd ik er steeds onzekerder over.”

Coach leerde hem zichzelf te zijn tijdens date

De verandering kwam toen Tjerk hulp zocht bij een coach. Die leerde hem om zichzelf te zijn tijdens een date en om niet geforceerd te proberen leuk te zijn. Inmiddels heeft hij een vriendin en sinds kort helpt hij met zijn ervaringen anderen met hun zoektocht.

Boeren ‘weten vaak niet wat ze moeten zeggen’

Het grootste struikelblok? Volgens Van Dam is dat dat boeren vaak niet weten wat ze moeten zeggen. Lommers van FarmDate herkent dat: “En als ze dan wat zeggen, is het vaak erg kort. Vrouwen die zelf van het platteland komen, snappen dat misschien nog wel, maar voor anderen die daar niet bekend mee zijn, is dat echt te weinig. Die willen een uitgebreider verhaal dan ‘Hoi ik ben Jan en vraag maar raak’.”

Je moet actief zijn, over jezelf vertellen én reageren op anderen. De kans op succes is klein als je alleen afwacht

Ze signaleert ook dat de boeren die zich inschrijven op FarmDate, niet altijd even assertief zijn. “Ze maken een profiel aan en denken dat de mails van geïnteresseerde dames vervolgens vanzelf binnenstromen. Maar zo werkt het niet. Je moet zelf actief zijn, over jezelf vertellen maar ook reageren op anderen. De kans op succes is klein als je alleen afwacht op wat er komen gaat.”

Het is vaak een eyeopener als ik zeg dat daten te leren is. Ik vergelijk het weleens met het insemineren van een koe

Tjerk van Dam merkt dat de zoektocht naar een vriend of vriendin een gevoelig onderwerp is. Op dat gebied zijn mensen erg kwetsbaar.

“Het is vaak een eyeopener als ik zeg dat daten te leren is. Ik vergelijk het weleens met het insemineren van een koe. De eerste keer sta je vreselijk te klungelen maar na de tiende keer weet je hoe het moet en gaat het soepel. Met daten is het net zo, je moet het gewoon doen.”

Spreek een vrouw aan zoals je een goede vriend aanspreekt

De belangrijkste tip die hij zijn cliënten daarbij meegeeft? “Spreek een vrouw aan zoals je een goede vriend aanspreekt. Dan krijg je een veel natuurlijker gesprek dan wanneer je haar op een voetstuk plaatst en probeert leuk te doen en indruk te maken. Je bent dan jezelf niet en dan loopt het gesprek ook niet soepel.”

Tjerk bespreekt naderhand hoe de date ging en geeft feedback. “Juist dat krijgen ze vaak niet waardoor ze niet verder komen en keer op keer afgewezen worden. Maar als je weet waar het aan schort, dan kun je daaraan werken. Na een paar keer merk je dan dat op een meisje afstappen helemaal niet zo eng is.”

Daten via internet

Daten via internet is een optie. Voor iedere groep zijn er wel aparte datingsites. www.farm-date.com richt zich specifiek op het platteland en buitenleven. Algemene datingsites zoals Pepper, Lexa en Relatieplanet zijn ook opties. Het kan veilig vanuit huis, maar bedenk dat alleen een profiel aanmaken niet automatisch een geliefde oplevert. Ook hier geldt: stel je zelf uitgebreid voor en stel anderen vragen (zie de 10 tips hieronder).

Lees verder onder de foto.

Veel vrijgezelle boeren vinden het lastig om een partner te vinden. Maar: een meisje (of jongen) aanspreken kun je leren. - Foto: Pixabay

Veel vrijgezelle boeren vinden het lastig om een partner te vinden. Maar: een meisje (of jongen) aanspreken kun je leren. – Foto: Pixabay

Hulp bij het daten

Steuntje in de rug nodig? Coach Tjerk van Dam (zie het artikel hierboven) startte recentelijk als zogeheten datingcoach voor boeren. Hij geeft landelijk online begeleiding. Gesprekken vinden vooral plaats via WhatsApp en Skype. Meer informatie vind je op de website van Tjerk van Dam: www.boervindtvriendin.nl.

10 Tips voor een succesvolle date

• Spreek liefst af in een gezellig kroegje of café, zonder je vriendengroep.
• Ga je uit? Dan hoort de vriendengroep er meestal bij. Gezellig en veilig, maar het vergt lef om uit dat kringetje op iemand af te stappen. Vind je dat eng? Ga dan regelmatig even naar het toilet of naar buiten. Onderweg kun je iemand aanspreken zonder de grappen van je vrienden op de achtergrond.
• Praatje aanknopen? Realiseer je dat niet iedereen iets weet van jouw vak. Zorg dus dat je ook over andere gespreksstof beschikt dan alleen koeien en aardappelen.
• Verberg je beroep niet omdat je bang bent dat je date erop afknapt. Er is niets om je voor te schamen, kom er gewoon voor uit dat je boer(in) bent.
• Praat niet alleen over jezelf, stel de ander ook vragen.
• Stel geen gesloten vragen waarop de ander met ja of nee kan antwoorden. Met open vragen komt een gesprek beter op gang. Open vragen beginnen met ‘wie, wat, wanneer, waar of hoe.’ Vraag dus niet alleen: ‘Houd je van voetbal?’ maar ook: ‘Wie is je favoriete speler of speelster en waarom is dat je favoriet?’
• Zie de ander als gelijke. Mannen op date hebben de neiging een vrouw als ‘godin’ op een voetstuk te plaatsen en zichzelf te kleineren. Niet doen.
• Voor de mannen: bedenk dat vrouwen graag over gevoelens en emoties praten. Doe dat niet af als flauwekul. Een overleden kat is voor een boer gewoon een dode kat, maar voor haar was het misschien een geliefd huisdier. Stel er (open) vragen over en het gesprek loopt weer.
• Zorg dat je er verzorgd uitziet. Geen lange neusharen, geen plukjes uit de oren, geen nagels met rouwrandjes.
• Schoon is ook belangrijk: je moet fris naar zeep en deodorant ruiken, niet naar kuilvoer en smeerolie.

Beheer
WP Admin