Foto: Ronald Hissink VarkensOpinie

‘Echte werk vitaliseringsplan begint pas’

Rabo-topman Ruud Huirne, én mede-initiatiefnemer van het vitaliseringstraject varkenshouderij, kijkt verder dan vandaag. De huidige opleving van de markt is geen reden het traject te stoppen.

“Je moet het dak repareren als de zon schijnt”, zegt hij. Want dat er na deze piek weer een dal komt, is duidelijk.

Urgentiegevoel zwakt af

Het gevaar ligt op de loer dat het urgentiegevoel toch wat afzwakt. De glastuinbouw is daar met een soortgelijk traject een voorbeeld van. Met twee relatief goede jaren komt dit herstructureringsproces onder leiding van oud-minister Cees Veerman uiterst traag op gang.

Voor de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij, aanverwante stichting, fondsen en ontwikkelingsbedrijf – woensdag werden de handtekeningen gezet – reden de vaart erin te houden. Tot nu toe is er vooral gepraat. Ongetwijfeld gaat dat nog heel veel gebeuren, maar belangrijk is dat er snel een resultaat staat. De oprichtingsakte is slechts een verplichte horde.

Harde afspraken maken

De moeilijkste klus breekt nu aan: partijen daadwerkelijk aan elkaar binden. Harde afspraken maken over mest, ketenproductie. Volgens de coalitie zijn de pijlers niet los van elkaar te zien. Dit is erg hooggegrepen. Een paar forse stappen in een enkel dossier zou ook al winst betekenen.

Beheer
WP Admin