Voor onder meer zeugenbedrijven kan investeren in duurzame energie interessant zijn. - Foto: Henk Riswick AlgemeenAchtergrond

€70 miljoen subsidie voor duurzame energie

Voor varkenshouders en pluimveehouders liggen er in 2017 kansen om te investeren in duurzame energie. Voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) in 2017 is maar liefst €70 miljoen subsidie beschikbaar.

Vanaf 2 januari kunnen aanvragen ingediend worden voor warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. De subsidieregeling is een vervolg op de huidige ISDE-regeling, die eind dit jaar afloopt.

Beoordeling subsidieaanvragen ISDE op volgorde binnenkomst

Alle aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het systeem en energieleverend vermogen. De ISDE-subsidie is in te dienen voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Waarbij een aandachtspunt is dat de ISDE niet gestapeld kan worden met de Energie Investeringsaftrek (EIA).

Interessant voor zeugen- en vleeskuikenbedrijven

De subsidie is vooral interessant voor bedrijven die veel warmte nodig hebben zoals zeugenbedrijven en vleeskuikenbedrijven. De terugverdientijd van de investering is afhankelijk van de warmtebehoefte, maar kan volgens DLV Advies voor een biomassaketel met subsidie binnen 5 jaar terugverdiend worden.

SDE-regeling voor grotere bedrijven

Voor grotere bedrijven is de Stimulering Duurzame Energie (SDE) -regeling interessant die opengaat per 7 maart 2017. Voor de SDE regeling is €6 miljard beschikbaar.