De begrotingscommissie van het Europees Parlement heeft een onderzoeksvoorstel goedgekeurd voor non-castratie van beerbiggen. - Foto: Ronald Hissink VarkensAchtergrond

€600.000 subsidie voor onderzoek beren mesten

De begrotingscommissie van het Europees Parlement heeft een onderzoeksvoorstel goedgekeurd voor non-castratie van beerbiggen.

Het voorstel is afkomstig van VVD-Europarlementariër Jan Huitema.

Met het voorstel is een bedrag gemoeid van €600.000. Het onderzoek wordt tweeledig. Een deel van het budget is bestemd voor onderzoek naar alternatieven voor castratie. Een ander deel ervan wordt gebruikt om Europawijd de geesten rijp te maken voor non-castratie. Dit gebeurt door kennis over non-castratie die in landen als België, Frankrijk, Spanje en Nederland zit, over te brengen naar landen waar dit thema nog niet leeft.

Nederlands berenvlees naar andere EU-landen

De hoop van Huitema is dat dit onderzoek een opsteker is voor de Nederlandse varkenshouderij. In Nederland houden boeren op grote schaal beren. Het is goed voor de sector als dit berenvlees ook in alle andere EU-landen is te verkopen.

Start onderzoek in 2017 vrijwel zeker

Het is voor 99% zeker dat het onderzoek volgend jaar van start gaat. Het Europees Parlement moet nog stemmen over de begroting 2017 van de Europese Unie, waarvan dit voorstel deel uitmaakt. Dit is normaal gesproken een hamerstuk, zegt de woordvoerder van Huitema.