Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

€ 31,6 miljoen uitgekeerd aan faunaschade in 2020

De provincies hebben van november 2019 tot november 2020 voor bijna € 31,6 miljoen aan faunaschade uitgekeerd aan boeren.

Dat maakt uitvoeringsorganisatie Bij12 bekend. Het het schadebedrag is zo’n € 6 miljoen hoger dan vorig jaar. Een deel van de stijging wordt veroorzaakt door een verhoging van de vergoeding per kilo gras.

Verreweg de meeste faunaschade, zo’n 90%, is door ganzen aan grasland. De provincies met de meeste faunaschade zijn daarom ook Noord-Holland en Friesland, grasrijke provincies. Boeren krijgen maximaal 90% van de faunaschade vergoed en alleen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dat houdt onder andere in dat een ondernemer zelf genoeg moeite moet hebben gedaan om schade te voorkomen.

Schade door wolven

Provincies vergoeden de schade die beschermde diersoorten aan gewassen en vee toebrengen. Behalve ganzen die gras vreten, is er vaak ook schade door zwijnen die aan (voer)gewassen vreten of mezen in fruitbomen. De laatste jaren is daar schade door wolven aan vee bij gekomen: in 2020 keerden de provincies iets minder dan € 74.000 uit voor dit soort gevallen, dit was vooral in Drenthe en Noord-Brabant.

Beheer
WP Admin