Oogst van koolzaad. - Foto: Hans Banus AkkerbouwNieuws

Duitsland oogst fractie meer koolzaad

Duitsland produceert dit jaar een fractie meer winterkoolzaad dan in 2020. Dat komt omdat Duitse akkerbouwers afgelopen seizoen meer hectares hebben ingezaaid. De opbrengsten per hectare vallen nogal tegen, meldt het Duitse ministerie van landbouw in het Oogstbericht 2021.

De totale productie komt naar verwachting op 3,53 miljoen ton. Dat is 0,2% meer dan vorig jaar. De ingezaaide oppervlakte laat met 1 miljoen hectare een toename noteren van +4,8%. De opbrengst blijft daarentegen steken op 3,5 ton per hectare en dat is 4,4% minder dan een jaar geleden. In kilo’s wordt naar schatting zo’n 160 kilo minder per hectare geoogst.

Gemiddeld 3,3 ton per hectare

In Mecklenburg-Voorpommeren in het noordoosten van Duitsland wordt de meeste koolzaad geteeld; 174.100 hectare. De opbrengsten zakten daar precies volgens het landelijk gemiddelde naar 3,7 ton per hectare. Ten opzichte van het meerjarig gemiddelde is daarentegen een flinke plus van 11,3% gerealiseerd. Ondanks de bijna 3,9 ton per hectare van vorig jaar blijft het gemiddelde in de jaren 2015 tot en met 2020 in die noordoostelijke deelstaat steken op 3,3 ton per hectare.

In de aangrenzende deelstaat Brandenburg werd dit jaar nog geen 3 ton per hectare geoogst. De opbrengsten vallen daar ruim 10% lager uit dan een jaar geleden. De deelstaten die aan Nederland grenzen – Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen – laten opbrengsten noteren van 3,6 en 3,8 ton per hectare. De 3,6 ton in Nedersaksen is iets hoger dan in 2020, terwijl in Noordrijn-Westfalen net wat lagere opbrengsten van het land worden gehaald dan vorig jaar.

Beheer
WP Admin