Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Duitsland omzeilt afwaardering vrije-uitloopei

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg omzeilt de Europese regels voor het afwaarderen van vrije-uitloopeieren door de ophokplicht kort te onderbreken.

Dat blijkt uit een besluit van minister Peter Hauk van het deelstaatministerie voor landbouw.

Door het besluit van de deelstaat komt de ophokplicht niet aan de aaneengesloten periode van twaalf weken, waarna vrije-uitloopeieren hun status verliezen.

De minister meldt woensdag 1 februari in een persverklaring dat het nodig is de ophokplicht, die liep van 17 november tot en met 31 januari, opnieuw in te stellen voor een periode van zes weken. Hauk stelt in het persbericht dat door de nieuwe regeling vrije-uitloopeieren als zodanig kunnen worden verkocht.

‘Als dit in Duitsland kan, moet Nederland dat ook doen, anders is er geen gelijke concurrentie’

De Nederlandse Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zegt dat Nederland dat voorbeeld moet volgen. “Als dit in Duitsland kan, moet Nederland dat ook doen”, zegt zij. “Anders is er geen gelijke concurrentie. Oplossingen moeten voor iedereen gelden.”

Verlengen ophokplicht ‘weloverwogen besluit’

Het ministerie van Economische Zaken zegt in een reactie dat vorige week weloverwogen besloten is om de ophokplicht te verlengen. Een woordvoerder van staatssecretaris Martijn van Dam wil daarbij niet zeggen of ook overwogen is een soortgelijke tijdelijke opschorting van de ophokplicht in te stellen. “We hebben tal van opties overwogen”, aldus de woordvoerder.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin