Volgens varkenshoudersorganisatie ISN zet Rewe de Duitse varkenshouderij weer op de kaart - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Duitse varkenshouder hoopvol over Rewe-plan

Duitse varkensboeren tevreden met aankondiging Rewe om alleen Duits varkensvlees te verkopen.

De mededeling van het Duitse supermarktconcern Rewe dat er vanaf zomer 2022 alleen nog varkensvlees met de herkomst 5x D (geboren, opgefokt, gemest, geslacht en verwerkt) wordt verkocht, wordt door Duitse varkensboeren met enig gejuich ontvangen. Volgens varkenshoudersorganisatie ISN zet Rewe de Duitse varkenshouderij weer op de kaart en moeten andere supermarktketens dit voorbeeld volgen. ISN-directeur Torsten Staack ziet de stap van Rewe als een belangrijk signaal aan de markt waarbij duidelijk rekening gehouden wordt met de Duitse biggenproductie.

De eerste stap van Rewe gaat alleen om vers vlees. ISN hoopt dat verwerkte producten ook snel volgen. Zo ook de onderdelen van de Rewe Group die zich richten op de horeca en levensmiddelenhandel.

Varkenshouder worstelt met slechte markt

De aankondiging van hogere inkoopprijzen is meer dan welkom. Door de lage opbrengstprijzen besluiten vleesvarkenshouders de stallen een tijdje leeg te laten staan, melden Duitse agrarische media. Varkenshouders met een akkerbouwtak verkopen nu het graan dat normaal gesproken opgeslagen wordt als voer om zo meer inkomsten te genereren. Een ander deel van de vleesvarkenshouders overweegt om de overstap naar afmesten onder contract te zetten om zo minder risico’s te lopen. Nadeel daarbij is wel dat de vergoeding door de lage opbrengstprijzen ook laag zal zijn.

De kans op meer leegstand bij vleesvarkenshouders zet extra druk op de Duitse biggenmarkt. De meeste fokbedrijven zijn niet in de mogelijkheid om biggen zelf af te mesten. Deze bedrijven bekijken de mogelijkheid om het mesten in eigen beheer te doen door bijvoorbeeld een stal te huren, iets wat door de stijgende voerkosten ook niet voor ieder bedrijf is weggelegd.

Beheer
WP Admin