Varkenvlees wordt verwerkt in de slachterij van Tönnies in het Duitse Rheda-Wiedenbrück. - Foto: ANP VarkensNieuws

Duitse slachterijen gaan ‘hauspreis’ betalen

Tönnies en Vion volgen notering van producentenorganisatie VEZG op € 1,48 per kilo niet.

Duitse varkenshouders krijgen vanaf vrijdag 25 juni minder betaald voor hun varkens. De grote Duitse slachterijen volgen na rijp beraad de prijshoudende notering van producentenorganisatie VEZG op € 1,48 per kilo niet en komen met zogenoemde ‘hauspreise’.

Basisprijs Tönnies 8 cent omlaag

Tönnies zet zijn basisprijs 8 cent omlaag naar het niveau waarvoor het aan het begin van de week al indicaties had afgegeven: € 1,40 per kilo geslacht gewicht. Vion Duitsland zoekt de middenweg door € 1,44 per kilo te gaan betalen.

Waar de noteringsweek in Duitsland doorgaans van donderdag tot de woensdag van de volgende week loopt, geldt deze prijsverlaging nog niet voor dieren die vandaag geleverd zijn. Door het latere moment van publicatie gaat deze prijswijziging in op vrijdag 25 juni.

VEZG: ‘Slachterijen moeten ook hun verlies nemen’

De grote druk op de vleesmarkt maakt het volgens slachterijen noodzakelijk ook aan de inkoopzijde de prijs te verlagen. De producenten verenigd in de VEZG gaven deze week een heel duidelijk statement af door niet mee te gaan in de prijsval. Zij merken dat slachterijen graag hun haken vol houden en alle beschikbare varkens vlot opnemen. Doordat vraag en aanbod in evenwicht zijn, is er volgens VEZG geen reden verder te verlagen.

Bij de huidige prijzen schrijven varkenshouders rode cijfers en het verlies op de vleesmarkt moeten de slachterijen zelf dragen volgens producentenkoepel VEZG. ‘Vraag en aanbod bepalen de markt en niet de kosten’, is het argument dat slachterijen nog wel eens inbrengen tegen de VEZG, en dat krijgen ze deze week keihard terug.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Reacties

Beheer
WP Admin