Foto: Jan Willem Schouten VarkensNieuws

Duitse ministers eisen uitloop voor alle varkens

De ‘groene’ landbouwministers Johannes Remmel en Christian Meyer van de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen eisen uitloopstallen voor de hele varkenshouderij, meer dierenwelzijn in het algemeen en minder medicijneninzet.

Een duurzame ontwikkeling van de varkenshouderij moet verder worden nagestreefd in samenwerking met Nederland en Denemarken.

Gezamenlijke verklaring

Onder meer deze eisen hebben deze politici donderdagmiddag neergelegd in een gezamenlijke verklaring in Münster. Deze ‘Münsteraner Erklärung’ geeft de richting aan waarin de varkenshouderij moet gaan, menen de ministers. De verklaring dient volgens hen verder als basis voor overleg met de belangenorganisaties in de varkenssector. De bewindslieden noemen geen datum wanneer deze eisen zouden moeten ingaan. Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen hebben een aandeel van 60% in de Duitse varkenshouderij.

Boerenbonden verbolgen

De boerenbonden in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen waren donderdag uitgenodigd om het overleg te openen. Zij toonden zich echter verbolgen over de volgorde in de gang van zaken. Zij menen dat er eerst overleg dient te zijn en dat daarna eisen kunnen worden geformuleerd.

Beheer
WP Admin