De Duitse deelstaten willen de huidige materiaalstroom-balans in de landbouw niet vervangen door een nieuwe mestwet. – Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Duitse deelstaten zetten rem op strengere mestwet

De Duitse deelstaten willen de huidige materiaalstroom-balans in de landbouw niet vervangen door een nieuwe mestwet waarbij van elke akker in een administratie het nutriëntengebruik moet worden bijgehouden. Volgens boerenbond DBV lijkt dat te veel op de geannuleerde Europese SUR-chemicaliënwet.

De Duitse deelstaten verwerpen in meerderheid de al door de Bondsdag goedgekeurde nieuwe mestwet. Daardoor komt nu een overleg- en herstelprocedure op gang tussen deelstaten, regering en parlement die meestal lang duurt. In dat geval worden ook de dreigende Europese miljoenenboetes weer
actueel.

Struikelblok

Het gekibbel over de bemesting gaat daarmee de volgende ronde in. Elf deelstaten stemden tegen de Meststoffenwet en slechts vijf stemden ervoor. Grootste struikelblok is het vervangen van de huidige
materiaalstroom-balans door een nieuwe boekhouding per perceel voor nutriëntengebruik. Dat zou teveel lijken op het eerder in de EU afgeblazen SUR-voorstel voor verplichte vermindering van het gebruik van chemicaliën in de landbouw.

De nieuwe wet regelt ook het instellen van meer meetpunten om veel gedetailleerder nitraatverontreiniging en uitspoeling op te sporen. Daar is in 2022 al een eerste begin mee gemaakt. Berlijn dringt aan op een beter systeem omdat dat een paar jaar geleden met Brussel is afgesproken om dreigende boetes tegen te houden. Met de afwijzing kan de Europese Commissie opnieuw een inbreukprocedure op gang brengen.

‘Vervuiler betaalt’

De nu gestrande Meststoffenwet zou het ook mogelijk maken om uitzonderingen op te nemen voor boeren in gebieden waar nu al de EU-Nitraatnormen worden overschreden. De centrumlinkse stoplicht-coalitie wilde het principe opnemen dat ‘de vervuiler betaalt’, en dat landbouwers premies en subsidie krijgen als ze overstappen op milieu- en natuurvriendelijke middelen.

Te veel nieuwe administratie

De deelstaten vinden dat de overheid te veel nieuwe administratie op het boerenerf brengt. De door de SPD geregeerde deelstaten sloten zich aan bij de kritiek van de CDU-deelstaten en de grote Duitse agrarische bonden. Volgens meer dan dertig landbouwclubs is het voorstel van BMEL-minister Cem Özdemir (Groenen) veel te veel gericht op beperking van middelengebruik.

Özdemir bestrijdt dat en wijst erop dat hij geen wettelijke verboden voorstelt, maar alleen stimuleringssubsidies, onderzoek en nieuwe technieken en natuurvriendelijke middelen. Volgens de
landbouworganisaties zou het plan een bedreiging vormen voor de toekomst van de Duitse landbouw. Ze benadrukken dat een dergelijk beleid de concurrentiepositie van Duitse boeren op de internationale markt aanzienlijk zou verzwakken.

Uit het vorige week gepubliceerde vierjaarlijkse verslag over de grondwaterkwaliteit blijkt dat bij ruim een kwart van de huidige Duitse meetpunten nog steeds de EU-brede nitraatgrens wordt overschreden.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.

  1. Armer
    8 juli 2024

    Produceren is altijd ook vervuilen. Producenten/ boeren vervuilen niet voor zichzelf maar voor de kopers van hun produkt. In duitsland niet meer produceren en de produkten importeren geeft geen minder vervuiling. Wel minder in duitsland maar dat is kleuterklasniveau..