Duitse varkensslachterijen kregen in 2023 minder varkens aan de haak dan in 2022. – Foto: Herbert Wiggerman VarkensNieuws

Duits varkensaanbod loopt opnieuw flink terug

Duitse varkensslachterijen kregen in 2023 43,9 miljoen varkens aan de haak. Dat is 6,9% minder dan in 2022.

Volgens de inventarisatie van belangenbehartiger voor de varkenshouderij, ISN, slachtten de 10 grootste bedrijven samen 36,21 miljoen varkens. De ontwikkeling van een kleiner varkensaanbod is afgelopen jaar in ieder geval nog niet gestopt.

Tekst gaat door onder kader

Importvarkens gering

De Duitse slachterijen importeerden afgelopen jaar 1,5 miljoen varkens. Dat is 20% meer dan in het jaar daarvoor. Het grootste deel van de geïmporteerde slachtvarkens komt uit Nederland: 960.000 stuks, 21,6% meer dan in 2022. In vergelijking met de periode voor corona is het aantal importvarkens nog gering. Tot 2020 importeerden de Duitse slachterijen jaarlijks meer dan 3 miljoen varkens.

De aanvoer bij marktleider Tönnies krimpt 5,4% in 2023. Dat is echter minder dan het gemiddelde, zodat het marktaandeel van Tönnies toch groeit en uitkomt op 31,9%. Na twee jaren van forse teruggang in de varkensaanvoer neemt Vion in 2023 nog derde plaats in op de ranglijst. Begin dit jaar heeft Vion de slachterijen in Emstek en Perleberg verkocht. De verwachting is dat het bedrijf dit jaar maximaal 3 miljoen varkens aan de haak krijgt en daarom weer flink marktaandeel verliest.

Kosten sterk gestegen

Voor dit jaar verwacht marktanalist Klaus Kessing van de ISN verdere samenklontering van de Duitse slachtsector. Het varkensaanbod zal niet zo sterk meer teruglopen als afgelopen jaren, maar de kosten zijn sterk gestegen. Dit laatste moeten de bedrijven iets mee. Een andere ontwikkeling is dat slachterijen steeds vaker leveringsovereenkomsten aangaan met varkenshouders.

Beheer
WP Admin