AlgemeenNieuws

Duidelijkheid productschapstaken gewenst

Den Haag – De pluimveesector wil uiterlijk 2 juni duidelijkheid van het ministerie van Economische Zaken over de bevoegdheden die de nieuwe pluimveeorganisatie Avined krijgt als ze taken overneemt van het Productschap Pluimvee en Eieren.

Dat zegt Nepluvi-voorzitter Jan Odink namens de pluimveesector. “Als die duidelijkheid er niet is, gaan we ons beraden over onze positie”, aldus Odink, die verder alle opties open houdt.

Niet alleen in de pluimveesector is er irritatie en ongerustheid over het uitblijven van duidelijkheid over de taken en bevoegdheden die de verschillende brancheorganisaties krijgen. Er wordt al sinds begin dit jaar met het ministerie onderhandeld en gesproken over de overname van productschapstaken. Het wachten is nog steeds op een brief van het ministerie aan de Tweede Kamer. Die brief was al in maart toegezegd, maar is er nog steeds niet.

De verschillende brancheorganisaties willen taken en bevoegdheden op het gebied van monitoring van de diergezondheid, voedselveiligheid, dierenwelzijn, controle, en innovatie. Ze willen voor bepaalde zaken de bevoegdheid om zaken algemeen verbindend op te leggen. De nieuwe Europese marktverordening biedt daar mogelijkheden voor.

Henny Swinkels, voorman van de kalversector: “We hebben die AVV-bevoegdheid (algemeen verbindend verklaring) nodig om onze productkwaliteit en onze exportpositie in de benen te houden. De politiek onderschat het totale belang van de vee- en vleessectoren als deze zaken niet goed worden geregeld.”

In de varkenshouderij hebben LTO en NVV de intentie om een producentenvereniging op te richten die taken over moet nemen. LTO-voorman Maarten Rooijakkers en NVV-vice voorzitter Theo Duteweerd zien de sector flink in tijdnood komen door de voortgaande onduidelijkheid. Op 1 januari zouden de productschappen definitief opgeheven moeten zijn. Hier en daar wordt al de mogelijkheid geopperd om als noodoplossing de productschapstructuur langer in de benen te houden.

Meer over de situatie in de varkenssector in weekblad Boerderij van volgende week

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Beheer
    WP Admin