Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Druk op mengvoerprijzen houdt aan

De druk op mengvoerprijzen houdt in elk geval de eerste maanden van 2016 aan. Dat verwacht de Europese brancheorganisatie voor voerconcerns, Fefac.

De organisatie verwacht dat de totale voerproductie in de EU zal dalen door de malaise in de varkenshouderij.

Fefac geeft geen specifieke prijsverwachtingen af en waarschuwt dat de sojaoogst in Brazilië nog onzeker is. De organisatie denkt dat de voerproductie in 2016 met 0,5% daalt tot 155,2 miljoen ton. Vorig jaar groeide de totale mengvoerproductie volgens Fefac nog met 0,2%, vooral door stevige groei in de pluimveehouderij.

Minder vraag vanuit varkenshouderij

In 2016 zal de vraag vanuit de varkenshouderij na een stabiel jaar afnemen met 2% tot 3%. Prijzen voor varkensvlees liggen relatief laag, boeren moeten investeren in dierenwelzijn en de consumptie van vlees daalt licht en verschuift enigszins naar kip. In sommige landen in de EU maken varkenshouders ook meer gebruik van zelf geteeld voer.

Afzet pluimveevoer groeit

De afzet in de pluimveehouderij stijgt naar verwachting met 1%. Daarmee ligt de groei op een wat lager niveau dan de 2% die vorig jaar werd geregistreerd. De afzet in de rundveehouderij daalt vermoedelijk voor het tweede jaar op rij. Deels is de daling te wijten aan groeizaam weer in Noord-Europa waardoor veel rundveehouders vrij veel ruwvoer voorhanden hebben.

Alle cijfers worden vergezeld van een disclaimer: één dierziekte of belangrijke markt die open gaat en het beeld verschuift.

Verkochte hoeveelheden

De verkopen aan de pluimveesector lagen met 52,7 miljoen ton in 2015 het hoogst. Er werd 49,2 miljoen ton mengvoer verkocht aan de varkenshouderij. De afzet in de rundveesector is met 1 procent gedaald tot 42,1 miljoen ton.

Een overzicht van de voerprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin