Marokko is een belangrijke exportbestemming voor tarwe uit de Europese Unie. Door de slechte tarweoogst van vorig jaar en komend jaar moet het land steeds meer tarwe importeren. Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Droogte nekt tarweoogst Marokko, stand wintergewassen in EU oké

Marokko koerst weer af op een zeer slechte tarweoogst. Droogte drukt de opbrengst naar verwachting naar 2,8 miljoen ton tarwe. Dat is 31% minder dan in 2024, een jaar waarin in Marokko ook al sprake was van een slechte tarweoogst als gevolg van droogte.

Zelfs als het de komende weken veel gaat regenen, ziet het er niet naar uit dat gewassen nog zullen herstellen. Dat constateert het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie (JRC) in het laatste bulletin over gewasontwikkeling in Europa en aangrenzende landen.

Marokko is een belangrijke exportbestemming voor tarwe uit de Europese Unie. De FAO verwacht dat Marokko als gevolg van de slechte oogst van vorig jaar in het seizoen 2024-2025 (juli/juni) genoodzaakt is om minstens 11 miljoen ton granen te importeren. Dat is circa 30% meer dan het gemiddelde in de periode 2019-2024. Als de oogst dit jaar inderdaad zo slecht uitpakt als verwacht, moet het land nog meer tarwe importeren.

Neerslagtekort in Centraal- en Oost-Europa

In de EU staan wintergewassen, zoals wintertarwe, gerst en koolzaad, er over het algemeen redelijk tot goed voor. De vele regen in januari pakte in Noordwest-Frankrijk wel ongunstig uit voor de gewasontwikkeling. Het tegenovergestelde is het geval in Centraal- en Oost-Europa.

In de EU is de afgelopen maanden sprake van een neerslagtekort in het grootste deel van Polen, Tsjechië, Slowakije, het grootste deel van Oostenrijk en Hongarije, Zuid-Spanje, Bulgarije en West-Roemenië. Ook is in sommige landen, zoals Roemenië, sprake van onherstelbare schade aan gewassen. Dit wordt net als in Marokko veroorzaakt door droogte.

De afgelopen periode (1 december-15 februari) staat voor sommige regio’s in het lijstje van de drie droogste sinds 1991.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Verhoogd risico op vorstschade in Roemenië en Bulgarije

Het neerslagtekort kan er toe leiden dat gewassen dit voorjaar opnieuw moeten worden ingezaaid, bijvoorbeeld in Roemenië en Bulgarije. Omdat er in deze regio’s bovendien weinig of geen sneeuw ligt, is er een verhoogd risico op vorstschade als het nog hard gaat vriezen.

Dit speelt ook in Oost-Oekraïne. Daar is door een neerslagtekort ook al sprake van slechte opkomst van wintergewassen, aldus het EU-bulletin. Aanhoudende droogte zorgt ervoor dat de gewassen daar geen kans hebben gekregen om te herstellen van de slechte start. Afgelopen weekend daalde de temperatuur op sommige plaatsen in Oekraïne tot -19°C.

Landbouwminister Vitaliy Koval van Oekraïne zei vorige week dat hij hoopt en verwacht dat het niet nodig is om veel gewassen dit voorjaar opnieuw te moeten zaaien als gevolg van vorstschade.



CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER GRAAN


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.