Het wegblijven van neerslag zorgt onder andere voor veel minder zonnebloemen per hectare. -Foto: Canva AlgemeenNieuws

Droogte in Frankrijk nationale crisis

De Franse regering heeft de droogte uitgeroepen tot nationale crisis. Premier Elisabeth Born heeft vrijdag een crisisberaad van enkele ministers ingesteld ‘om de historische situatie en de ernstigste crisis ooit geregistreerd in ons land’ het hoofd te bieden. De droogte leidt er toe dat de oogsten zwaar tegenvallen, met name bij mais.

‘Het wegblijven van neerslag is verergerd door de opeenstapeling van opeenvolgende hittegolven die de verdamping en de behoefte aan water versterken. De weerberichten wijzen er op dat die situatie de komende twee weken zal voortdurend en mogelijk nog zorgwekkender gaat worden,’ aldus de woordvoerder van de premier. Deze week krijgt Frankrijk voor de derde keer deze zomer te kampen met een hittegolf met temperaturen tot 40 graden terwijl er van neerslag weinig te bespeuren valt. In vrijwel het hele land geldt nu een sproeiverbod terwijl in een honderdtal kleine dorpen geen stromend water meer is en flessenwater moet worden aangevoerd.

Landbouw zwaar getroffen

‘’Hoewel de situatie van veld tot veld verschilt, wordt de landbouw zwaar getroffen door de droogte,” zegt François Tardieu, directeur onderzoek bij het agronomische onderzoeksinstituut INRAE in Montpellier. De oogsten van de gewassen die in de winter zijn ingezaaid liggen onder het gemiddelde. Bij de zomergewassen, met name mais of zonnebloemen, is de situatie nog veel slechter. Het aantal percelen mais dat wordt gekwalificeerd als goed tot uitstekend is in één week gedaald van 75 naar 68%. Frankrijk produceert ieder jaar wel voldoende mais voor de binnenlandse vraag, zelfs in jaren van een kleine oogst, dat lijkt dit seizoen tot nu toe wel te lukken.”

Maar die oogst lijkt dit jaar nog lager uit te komen dan ‘klein’, blijkt uit de vorige week bekend geworden laatste schattingen van de agrarische infodienst Agreste. Aan zachte tarwe is volgens de cijfers per 1 augustus 33,87 miljoen ton binnengehaald, 4,4% minder dan vorig jaar en ver onder het record van meer dan 40 miljoen ton. Durum tarwe, de belangrijkste grondstof voor pasta, komt niet verder dan 1,36 miljoen ton, een daling van 14,2% vergeleken met vorig jaar. Bij gerst blijft de schade beperkt tot 0,6% met 11,4 miljoen ton.

Grootste schade in late gewassen

Maar bij de latere gewassen is de schade, zoals Tardieu al aankondigde, groter. Zo wordt voor voedermais nu een landelijke opbrengst verwacht van 15,2 miljoen ton. Dat is 13,6% minder dan vorig seizoen en 11,3% onder het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar. Het areaal is weliswaar vrijwel even groot als in 2021 maar de opbrengst per hectare valt terug van 14,2 naar 12,1 ton drogestof per hectare. Bij korrelmais is de daling nog scherper: van 15,2 miljoen naar nog geen 12,4 miljoen ton ofwel 18,6% minder dan een jaar geleden.

Zonnebloemen: veel minder per hectare

Aan zonnebloemen hebben de Fransen met het oog op de tekorten in Oekraine het areaal juist opgevoerd van 698.000 naar 842.000 hectare. Maar omdat de opbrengst per hectare terugvalt van 2,74 naar 2,28 ton valt de totale oogst met ruim 1,9 miljoen ton vrijwel even hoog uit als in 2021. ‘’Die cijfers kunnen nog veranderen als de oogst eenmaal onderweg is,” waarschuwt Agreste daarbij.

Reacties

Beheer
WP Admin