Foto: Cor Salverius AlgemeenNieuws

Drinkwaterbedrijven maken zich zorgen om PFAS in pesticiden

Nederlandse drinkwaterbedrijven zijn bezorgd over de giftige stof PFAS in gewasbeschermingsmiddelen. PFAS zijn chemische stoffen (fluorverbindingen) die vooral bekend zijn van gebruik in anti-aanbakpannen en waterdichte kleding. PFAS zitten ook als hulpstof in veel gewasbeschermingsmiddelen.

PFAS zijn niet afbreekbaar, verspreiden zich in het milieu en vormen een risico voor de volksgezondheid. In Europees verband wordt gewerkt aan terugdringing of zelfs een verbod op het gebruik. Alleen geldt dat niet voor gewasbeschermingsmiddelen. De PFAS-normen voor pesticiden zijn veel strenger dan voor andere toepassingen. Vewin, de koepel van drinkwaterbedrijven, maakt zich daarover zorgen, meldt het Financieele Dagblad.

RIVM berichtte in december over PFAS en andere giftige stoffen in gewasbeschermingsmiddelen. De verkoop van PFAS-houdende pesticiden in Nederland neemt toe, schrijft de krant op basis van overheidscijfers.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Een vraag zou kunnen zijn “Waarom nemen de PFAS houdende pesticiden toe?” Als dit middelen zijn die gemaakt worden om andere minder schadelijke pesticiden te vervangen dan zou terug naar de oude vertrouwde formuleringen het overwegen waard zijn. Alles mondiaal in de ban doen zal mogelijk ernstige gevolgen voor de voedselproductie hebben.

Beheer
WP Admin