AkkerbouwOpinie

Doodspuiten niet nodig

Door de slechte stand van de aardappelen is doodspuiten dit jaar niet nodig. De bodem is zo heet, dat zelfs de beregende aardappelen niet groeien.

De oogst van 2009 was overvloedig in Rusland. Dat is nu een groot voordeel, want veel akkerbouwers hebben nog graan van 2009 dat ze nu voor een goede prijs kunnen wegzetten. Ook de Russische overheid heeft interventiegraan dat ze graag kwijt wil. Op een flinke opbrengst van de graanoogst 2010 hoeven ze niet te rekenen. De wintergranen staan er nog redelijk voor, maar de zomergranen staan rampzalig, net als de mais.

Aardappelen niet florissant

Ook de aardappels staan er niet florissant bij. We zijn hier in Rusland actief bezig met Mijnakker en Fieldlook en wilden een demo doen met het doden van aardappels op basis van mijnakker- en fieldlook-data. In Nederland is daar goede ervaring mee opgedaan. Een besparing van rond de 30 procent op de hoeveelheid te gebruiken middel is vlot haalbaar. Maar het bedrijf Agro Forward, waar we de demo wilden doen, heeft geen beregening. De aardappels staan er al zo mager bij dat loofdoden niet een groot probleem zal zijn. Dus hoopten we dat bij klanten die wel beregenden de aardappels er veel beter bij zouden staan. Maar dat bleek ook niet het geval te zijn. Volgens Simon Schutter, een Nederlandse aardappelspecialist die in Rusland werkt en woont, heeft dit te maken met de bodemtemperatuur die rond de 30 graden komt. Dan groeien de aardappels niet, hoewel je beregent. In Canada heb ik ook wat rond gevraagd en daar werd met name de hoge nachttemperatuur als schuldige aangewezen.

Groei: 600 tot 800 kilo per week

Dus ondanks het feit dat Agro Forward niet kan beregenen, doen ze in vergelijking met anderen het niet slecht. De aardappels groeiden daar afgelopen week nog 850 kilo per week. Terwijl de groei op andere bedrijven met en zonder beregening varieert van 400-900 kilo biomassaproductie. In de Noordoostpolder groeiden ze op hetzelfde moment ruim 1.300 kilo per week.
Nu is de maximale biomassaproductie geen garantie op succes. In Nederland is het eigenlijk zo hoe meer biomassa hoe beter, maar in Rusland is het vaak zo dat bij een hoge biomassaproductie gepaard gaat met veel onkruid. Dus een hoge biomassaproductie is daar nog geen hoge aardappelproductie. Zie je op het kaartje een plek met veel biomassa, tien tegen een dat er dan veel onkruid staat.

Meedenken over ‘verzekering

Wie mee wil kijken fieldlook.ru kan zich registreren (of mail me even) en dan zorgen wij ervoor dat je enkele velden kunt volgen. Wellicht kun je ons helpen uit te vinden waarom die aardappels met beregening niet veel beter groeien dan zonder. Want beregening wordt toch gezien als een soort verzekering.

Foto’s: René Kremers

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin