AlgemeenNieuws

Doha-ronde zakt terug in coma

Genève – De Doha Ronde die moet leiden tot een nieuw wereldhandelsakkoord is op sterven na dood.

Lidstaten bevinden zich in een impasse over alle grote onderwerpen, van landbouw tot de handel in industriële goederen. Dat zegt directeur-generaal Roberto Azevêdo van de WTO met zoveel woorden na alweer een mislukte ronde van gesprekken.

De Braziliaanse carrièrediplomaat sprak vorige week en deze week in verschillende samenstellingen met cruciale leden van de WTO. Hoewel alle leden binnen de WTO op papier even belangrijk zijn en met een veto een handelsdeal kunnen afkeuren, weet iedereen dat de besprekingen vastzitten op onenigheid tussen de VS en China en India, vooral over landbouwsubsidies en voedselvoorraden.

“Het is moeilijk om een weg vooruit te zien”, aldus Azevêdo. “Ik wil niet vooruitlopen op de uitkomst, maar ik denk dat ik de verantwoordelijkheid heb eerlijk en realistisch te zijn. Zoals het er nu voor staat, zie ik weinig vooruitzicht op het leveren van een inhoudsvol en betekenisvol werkprogramma.” Een dergelijk programma moet in juli afgerond worden. Dat is al zeven maanden later dan de oorspronkelijke planning.

Amerikaanse verkiezingen aan de horizon

Zonder werkprogramma kunnen ministers die in december samenkomen op een WTO-top in Nairobi geen wereldhandelsdeal sluiten. We gaan dan een nieuw jaar in met onder meer Amerikaanse verkiezingen en dus mogelijk een andere handelsagenda in Washington. De vaststelling van Azevêdo is een klap in het gezicht van vrijemarktgelovigen die hoop putten uit een aantal optimistische uitlatingen van dezelfde man eind april.

Sinds een WTO-top in Bali vorig jaar leek eindelijk weer eens inhoudelijk gesproken te worden door de talloze WTO-ambassadeurs in het statige Genève. Azevêdo vraagt om politiek ingrijpen. Volgers van de WTO zeggen dat de VS vooralsnog haar kaarten inzet op handelsdeals met een serie landen rond de stille oceaan en de EU, respectievelijk TPP en TTIP genoemd.

EU kijkt andere kant op

De EU staat er bij en kijkt ernaar. Volgens ingewijden heeft de EU door hervormingen van haar landbouwbeleid al veel weggegeven en gaat ook in Brussel veel energie op aan eenvoudiger geachte onderhandelingen met één of enkele partijen. Zo onderhandelt de EU met de VS en Japan en loopt officieel nog een ronde met een blok Zuid-Amerikaanse landen.

Beheer
WP Admin