Foto: Misset RundveeNieuws

DOC Kaas verliest hoger beroep in zaak ex-leden

DOC Kaas is ook in hoger beroep niet in gelijk gesteld in de rechtszaak tussen de coöperatie en een groep van 63 ex-ledenmelkveehouders. Dat heeft de zuivelcoöperatie zelf bekendgemaakt.

De uitspraak betreft een rechtszaak die een groep melkveehouders begin 2017 aanspande over onder andere de uitkering van de transactiesom die voorkomt uit de fusie tussen DOC Kaas en DMK. De voormalige leden hebben deze bonus niet ontvangen vanwege hun opzegging van het lidmaatschap van de coöperatie.

Voorwaarden uitkering transactiesom

Volgens DOC zijn er voorafgaand aan de fusie voorwaarden opgesteld voor uitkering van de transactiesom. Hierin zou onder meer zijn opgenomen dat het bedrijf de transactiesom alleen zou uitkeren aan blijvende leden. In een kort geding in april 2017 stelde de rechter DOC Kaas op alle onderdelen van de rechtszaak in het gelijk.

De rechtbank in Assen oordeelde in oktober 2020 echter anders over de transactiesom en de inhouding van 1 cent melkgeld in december 2016. Volgens de rechtbank had de nadere bepaling over de bonus bekend moeten zijn bij de stemming over de fusie en dat zou niet het geval zijn geweest. DOC ging vervolgens in hoger beroep.

DOC besluit nog over vervolgstap

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de coöperatie 27 september in hoger beroep niet in het gelijk gesteld. Coöperatievoorzitter Guus Mensink geeft aan van mening te blijven dat de leden wel degelijk tijdig en correct zijn geïnformeerd over de uitgangspunten en voorwaarden voor uitkering van de transactiesom. DOC besluit na bestudering van het vonnis of het een vervolgstap neemt.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. was vooraf duidelijk bekend gemaakt dat dat alleen voor de blijvende leden was. Alle communicatie naar de leden was helder. Hoe kan in vredesnaam een rechter hier anders in beslissen. heel vreemd.

Beheer
WP Admin