EuroTier trok in 2018 bijna 155.000 bezoekers. Het is afwachten hoeveel bezoekers de beurs dit jaar trekt. - Foto's: DLG PluimveeNieuws

Dit zijn de hoogtepunten EuroTier 2022 voor pluimveehouders

De toonaangevende Duitse veehouderijbeurs EuroTier staat dit najaar weer op het programma. Pluimveehouderij bezocht in aanloop naar het evenement een persbijeenkomst en zocht er naar pluimveenieuws.

EuroTier is terug van weggeweest. De grote Duitse landbouwbeurs opent van 15 tot en met 18 november zijn deuren in Hannover. Meer dan 1.700 bedrijven uit 55 landen presenteren er hun producten en diensten. De Duitse landbouworganisatie DLG is verheugd dit jaar weer een nieuwe editie van EuroTier te kunnen organiseren. Vanwege corona kon de toonaangevende veehouderijbeurs in 2020 niet doorgaan.

Op 20 en 21 september werd in het Duitse Göttingen alvast voorbeschouwd op EuroTier. Beursorganisator DLG hield een persconferentie voor internationale landbouwmedia. Enkele tientallen aanwezige standhouders presenteerden vervolgens hun productinnovaties.

Innovatieprijzen voor rundvee- en varkensproducten

De Oostenrijkse firma Schauer laat op EuroTier de Strohmatic Air zien, een volautomatische stroverdeler voor pluimvee- en varkensstallen. Beursorganisator DLG heeft dit nieuwe product van Schauer beloond met een zilveren innovatiemedaille. Het is meteen ook de enige toegekende award voor een pluimvee-innovatie. De overige 17 gouden en zilveren prijswinnaars zijn afkomstig voor innovaties uit de rundvee- en varkenshouderij.

Lees verder onder de foto

De Strohmatic Air, een volautomatische techniek voor het instrooien van stallen. - Foto: Schauer
De Strohmatic Air, een volautomatische techniek voor het instrooien van stallen. - Foto: Schauer

Belangrijkste pluimveethema’s

Op EuroTier is dit jaar veel aandacht voor dierenwelzijn, automatisering, gezondheidsmonitoring en het koppelen van slimme computersystemen. Deze thema’s zijn voor alle veehouderijsectoren van belang en genieten veel aandacht van standhouders en beursbezoekers, zo voorziet DLG.

Wie inzoomt op de pluimveesector kan een aantal belangrijke thema’s toevoegen: diergezondheid, ziektebestrijding, emissiebeperking, antibioticareductie, digitalisering en management, geslachtsbepaling in het ei en – last but not least – energie.

Parralel aan EuroTier wordt in Hannover energiebeurs EnergyDecentral georganiseerd. In beurshallen 25 tot en met 27 gaat veel aandacht uit naar duurzame energieproductie.
Daags voor de officiële start van EuroTier wordt in het beurscomplex een internationale pluimveeconferentie georganiseerd. De forse stijging van de productiekosten als gevolg van hogere grondstof- en energieprijzen staat dan centraal.

Alternatieve eiwitbronnen

Met het oog op de toekomst vormen insecten een interessante alternatieve eiwitbron. Stalinrichter Big Dutchman is een joint venture aangegaan met Skov en Inno+ (Better Insect Solutions) om grootschalige productie van zwarte soldaatvliegen mogelijk te maken. In Denemarken is een grote productielocatie gerealiseerd. De industrie voor huisdierenvoer is nu de grootste afnemer van de insecten. Standhouder Better Insect Solutions ziet ook kansen om insecten in te zetten als sojavervanger in veevoer en sorteert daar nu alvast op voor.
De Duitse start-up Corbiota gelooft in de voordelen van het (bij)voeren van levende regenwormen aan vleeskuikens (zie kader hieronder).

Intensieve veehouderij in hal 17

Voor pluimveehouders is hal 17 tijdens EuroTier ‘the place to be’. Standhouders uit de intensieve veehouderij zijn hier samengebracht om hun producten en diensten te presenteren en contacten te leggen. Begin oktober hebben 57 bedrijven uit de internationale pluimveesector zich aangemeld als standhouder. Daarbovenop komen nog eens 89 bedrijven die zowel in de varkens- als in de pluimveesector actief zijn. In beurshallen 20 tot en met 23 bevinden zich de stands van bedrijven uit de veevoerindustrie. Dagkaarten voor EuroTier kosten online € 27. Aan de kassa betaal je € 35. Meer info op www.eurotier.com

Beheer
WP Admin