Partner
Dit is waarom je messen in voermengwagen regelmatig moet controleren AlgemeenPartner

Dit is waarom je messen in voermengwagen regelmatig moet controleren

Het is verstandig om de messen in de voermengwagen regelmatig te controleren op slijtage.

Kapotte of versleten messen kunnen namelijk een heleboel onvoorziene kosten met zich meebrengen, terwijl die eenvoudig te voorkomen zijn. Het advies is om de messen elke maand te controleren en ze, afhankelijk van onder andere het aantal draaiuren en het Ruw As gehalte in het voer, elke 1 à 2 jaar te vervangen. Versleten messen kunnen namelijk vervelende gevolgen hebben. Hieronder de 5 belangrijkste redenen om de vijzelmessen in je voermengwagen regelmatig te controleren.

  1. Scherpe messen zorgen voor een betere menging. Als het voer niet goed gesneden is, is het lastiger om een homogeen gemengd rantsoen te krijgen en kunnen de koeien selecteren. Dat betekent dat niet elke koe de benodigde voedingswaarde binnenkrijgt. Dat gaat ten koste van de gezondheid van de dieren en uiteindelijk van de melkproductie.
  2. Scherpe vijzelmessen in de mengwagen besparen brandstof. Je kunt je voorstellen dat een bot, versleten mes moeite heeft om de componenten goed te snijden. Daardoor wordt er onnodig veel vermogen van de trekker gevraagd en duurt het langer om tot een goed gemengd rantsoen te komen. Het loont zich dus om de messen regelmatig te inspecteren en, indien nodig, te vervangen.
  3. Scherp-in door kapotte messen. Kapotte vijzelmessen kunnen scherp-in veroorzaken. Losgeraakte metaaldelen kunnen namelijk in het rantsoen terechtkomen en ernstige gezondheidsrisico’s vormen. Kijk dus regelmatig, bij voorkeur elke maand, of de messen geen scheurtjes of barsten vertonen. Het is sowieso verstandig om magneten in de voermengwagen te plaatsen om metaal uit het voer te filteren.
  4. Scherpe messen verkorten de mengtijd aanzienlijk. De snijwerking is beter als de vijzelmessen in goede conditie zijn. Versleten of botte messen snijden minder goed en dus duurt het langer tot de ruwvoercomponenten op de juiste lengte zijn en goed gemengd kunnen worden.
  5. Minder slijtage van de vijzel en de mengkuip. Scherpe vijzelmessen snijden het voer beter en sneller waardoor het gemakkelijker door de mengkuip getransporteerd en gemengd wordt. Als de messen versleten zijn en daardoor niet goed snijden kan het voer zich tussen de vijzel en de wand ophopen. Dat betekent dat de mengkuip en de vijzels meer te verduren hebben. Daarnaast treedt er minder snel slijtage van de mengwagen op omdat de mengtijd korter is met scherpe vijzelmessen.

Naast bovenstaande vijf redenen om scherp te zijn op een goede conditie van de vijzelmessen, is het ook belangrijk dat de juiste messen op de juiste posities gemonteerd zijn om bepaalde typen ruwvoer goed te kunnen snijden. Zo vraagt de verwerking van ronde balen bijvoorbeeld lange in plaats van korte messen op bepaalde posities. Check dus of de messen in de mengwagen passen bij het type ruwvoer. In deze video leggen we uit op welke posities de messen het beste geplaatst kunnen worden.

Lees het verhaal van Melkveehouder Pieter Delisse

Zelfscherpende Trioform vijzelmessen

De Trioform vijzelmessen van Trioliet hebben een unieke vorm waardoor ze relatief lang scherp blijven. Het lemmet van de messen is namelijk aan de bovenkant gehard en aan de onderkant niet waardoor de wrijving van het voer aan de onderkant zorgt dat de messen zichzelf slijpen bij elke menging. Bovendien staan de Trioform messen horizontaal zodat het voer altijd optimaal en met de minste weerstand, gesneden wordt.

Meer over zelfscherpende vijzelmessen

Beheer
WP Admin