Maaike Langeraap koestert de Fordson Power Major uit 1963. Het is de trekker van haar in 2014 overleden broertje Sijmen. De trekker draagt zijn naam. - Foto's: Anne van der Woude BoerenlevenAchtergrond

‘Dit is mijn dierbaarste materialistische bezit’

Maaike Langeraap koestert de Fordson Power Major uit 1963. Het is de trekker van haar in 2014 overleden broertje Sijmen.

“Mijn broertje Sijmen is 7 jaar geleden overleden. Hij kwam om het leven bij een eenzijdig verkeersongeluk. Hij was nog maar 17 jaar.

Sijmen had een passie voor oldtimertrekkers. Als kleine jongen was hij altijd al met trekkers bezig. Op z’n 15e kocht hij een Fordson Power Major uit 1963. Hij wilde de trekker zelf opknappen en was daar ook al mee begonnen. Hij kon die klus helaas niet afmaken. Meteen na z’n overlijden kwam een oom van ons op het idee om de Fordson Power Major een rol te geven bij het afscheid van Sijmen.

Afscheid

Sijmen liep stage bij Dijkstra Mechanisatie in Sondel. Zijn collega’s hebben samen met familieleden en vrienden de trekker in een paar dagen startklaar gemaakt. Op de dag van het afscheid lag Sijmen opgebaard op een Miedema-wagen. Die werd getrokken door de Fordson Power Major. Zo is Sijmen naar z’n laatste rustplaats gebracht. Het was de laatste reis van m’n broertje. Een prachtig eerbetoon. Iedereen heeft zich belangeloos ingezet bij het opknappen van de trekker. Daar ben ik zeer dankbaar voor.

Bij ons in de omgeving weten veel mensen wat deze trekker voor mij betekent. Het is mijn dierbaarste materialistische bezit

De trekker wordt na het overlijden van Sijmen nog vaak gebruikt. Zo ga ik graag met de Fordson Power Major op pad om deel te nemen aan trekkertrekevenementen. Natuurlijk denk ik dan ook altijd even aan mijn broertje. De Fordson Power Major draagt ook zijn naam. Sijmen is overleden, maar hij leeft voort.

Trekker met een verhaal

De Fordson is een trekker met een verhaal. Bij ons in de omgeving weten veel mensen wat deze trekker voor mij betekent. Het is mijn dierbaarste materialistische bezit.”

Maaike Langeraap (27) woont in het Friese Oudega, in de gemeente De Fryske Marren. Ze werkt als kapster in haar eigen kapsalon. Maaike koestert de Fordson Power Major van haar overleden broertje Sijmen. De Fordson komt uit het jaar 1963. Het is een 6-cilinder met een Ford cargo motor. De trekker haalt een snelheid van 40 kilometer per uur. Maaike gaat graag met de Fordson op pad. Ze houdt van tractorpulling. “Ik merk niet dat het een mannenwereldje is. Ik voel me er helemaal in thuis.”

Maaike gaat graag met de Fordson op pad. Ze houdt van tractorpulling.

Beheer
WP Admin