Dick Kroot, voormalig algemeen directeur Voergroep Zuid. AlgemeenNieuws

Directeur Voergroep Zuid stapt op

Dick Kroot is per direct opgestapt als algemeen directeur van Voergroep Zuid. Kroot en de Raad van Commissarissen (RvC) verschillen van mening over de te volgen strategie van het voerbedrijf, dat minder dan een jaar geleden ontstond uit de fusie van drie coöperaties.

Dat heeft de RvC bekendgemaakt. Voorzitter Jos Mans van de coöperatie wil niet zeggen waar het verschil van mening precies zit.

Volgens Mans is niet één onderwerp waarover verschil van mening bestond aan te wijzen. “Het heeft te maken met de totale concernstrategie, het beeld dat je samen schetst.” Kroot heeft zich in 2015 prominent ingespannen voor de totstandkoming van de fusie tussen de voormalige coöperaties Boerenbond Deurne, Isidorus-Nederpeel en Boerenbond Helden.

Kroot was sinds 1 juni 2015 algemeen directeur van het voerbedrijf, de Topholding Voergroep Zuid B.V. Mans noemt het ‘iets minder prettig’ dat de directeur binnen een jaar na de fusie vertrekt. “Maar het hoort bij de normale dynamiek van een bedrijf en fusieproces.” Kroot zelf was niet direct bereikbaar voor commentaar op zijn plotselinge vertrek.

Alex Verstraten interim-directeur

De RvC heeft Alex Verstraeten als interim-directeur aangesteld. Verstraeten zal op korte termijn starten met zijn werkzaamheden. Verstraeten adviseert bedrijven, als managementconsultant. De aanstelling van de op Cambridge afgestudeerde Verstraeten, een externe kracht dus, heeft volgens Mans te maken met de prilheid van de fusie.

Mans wil niet beamen dat het politiek onhandig is nu iemand van een van de fusiepartners te kiezen. Er is volgens hem geen bloedgroepenstrijd binnen het bedrijf.

De RvC zegt zich te beraden over de definitieve invulling van de positie van algemeen directeur. De coöperatie is qua grootte de vierde voerleverancier van Nederland. De gezamenlijke jaarproductie is 1,5 miljoen ton mengvoer en voergrondstoffen. Kroot komt van de grootste fusiepartner Boerenbond Deurne.