AlgemeenOpinie

Dilemma’s bij financiering

Er is iets schizofreens aan de hand met financiering in de land- en tuinbouw. Aan de ene kant is er de klacht dat het steeds moeilijker wordt om geld los te krijgen bij banken.

Niet alleen gonst dit op sociale media, ook de economen van het LEI benoemen dit bij de presentatie van het jaarlijkse financiële overzicht van de sector in het Landbouw Economisch Bericht. Banken zijn voorzichtiger geworden na de financiële crisis. In reactie groeit de belangstelling voor alternatieve vormen van financiering, zoals crowdfunding en kredietunies.

Tegelijk is het verstrekte vreemd vermogen in agrarische bedrijven de afgelopen jaren wel enorm toegenomen. De financiering per bedrijf is in tien jaar meer dan verdubbeld. Blijkbaar is die terughoudendheid van de banken in de praktijk minder groot dan gedacht. Als ze eenmaal over de streep zijn, lenen ze het geld bovendien betrekkelijk goedkoop uit. De rente is historisch laag, en zelfs met de hoge opslagen die banken rekenen, blijven de geldkosten historisch gezien laag.

Conclusie moet zijn dat het toch wel een beetje meevalt met het gebrek aan bankgeld. De zorg moet eerder uitgaan naar een te zware financiering van bedrijven dan naar een te grote terughoudendheid bij de kredietverlening. En voor wie ‘nee’ krijgt bij de bank mag het verleidelijk zijn om crowdfunding te proberen, maar de mogelijkheden zijn beperkt en er zijn veel voetangels en klemmen.