Foto: ANP AlgemeenNieuws

Dijksma: Nederland koploper in terugwinnen fosfaat uit afvalwater

Nederland is wereldwijd koploper als het gaat om het terugwinnen van fosfaat uit afvalwater. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu, tijdens de Europese bijeenkomst over circulaire economie in Rotterdam.

Dijksma vindt dat de kansen die in Europa liggen voor een duurzame economie moeten worden gepakt. Het herwinnen van mineralen uit afvalwater is een van de mogelijkheden die Dijksma graag wil verruimen. Naast het terugwinnen van fosfaat, heeft ze eerder de productie van mineralenconcentraat uit dierlijke mest genoemd als voorbeeld voor het sluiten van kringlopen.

Dijksma zegt dat het belangrijk is dat Europa stopt met het betitelen van sommige stoffen als afvalstoffen, maar dat deze juist als grondstoffen moeten worden gezien, zodat er meer mogelijk is. “Tijdens het Nederlands Voorzitterschap van de EU zet ik mij uitdrukkelijk in om de belemmeringen waar organisaties nu nog tegenaan lopen weg te nemen en zo groene initiatieven aan te moedigen.”

Mineralenconcentraat als kunstmestvervanger

Nederland pleit al geruime tijd in Brussel voor de erkenning van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger. De Europese Commissie voor milieu is hier heel kritisch over. In het kader van circulaire economie en vereenvoudiging van regels wordt nu geprobeerd via een andere weg erkenning te krijgen.

Beheer
WP Admin