AlgemeenNieuws

Dijksma betreurt oordeel ACM over Kip van Morgen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil dat alternatieven worden gevonden voor de afspraken over de productie van de Kip van Morgen, nu de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat de bestaande afspraken te ver gaan.

Het onderzoek van ACM over de Kip van Morgen is maandagmiddag officieel openbaar gemaakt, nadat vorige week al een concept van het rapport via Boerderij uitlekte.

Staatssecretaris Dijksma zegt in een eerste reactie: “Ik vind het jammer dat de ACM de Kip van Morgen in strijd acht met de mededingingsregels. Vooral nu de sector de handschoen oppakt en het dierenwelzijn wil verbeteren.”

De bewindsvrouw zegt dat de afspraken zodanig vorm moeten krijgen dat ze de mededingingstoets wel kunnen doorstaan. “Wat in elk geval moet gebeuren, is dat de verbetering van het welzijn van de kippen doorgang kan vinden. Samen met het bedrijfsleven wil ik zoeken naar alternatieven die wel mogelijk zijn.”

Volgens ACM is de consument niet onder de indruk van de dierenwelzijnsverbeteringen die door de afspraken voor de Kip van Morgen worden gerealiseerd. Uit een onderzoek van ACM zou blijken dat de consument wel wil betalen voor dierenwelzijns- en milieumaatregelen, maar niet voor de beperkte verbeteringen van de Kip van Morgen.

Bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van ACM zegt dat het goed is dat er aan duurzaamheid wordt gewerkt. “Het biedt keuzes voor consumenten en producenten kunnen zich daarmee ook onderscheiden.”

Fonteijn stelt dat het niet nodig is om een gezamenlijke afspraak te maken om de reguliere kip uit de schappen te halen. “We zien ook dat de markt voor duurzaam geproduceerd vlees volop in beweging is.”

Rapport Autoriteit Consument & Markt

Onderzoek naar economische effecten kip van morgen

Beheer
WP Admin