AlgemeenNieuws

Dijkhuizen wint publiekspeiling AgriTop 50

Doetinchem – Aalt Dijkhuizen is de nieuwe publieksheld van agrarisch Nederland. Hij heeft de meeste stemmen gekregen van de 334 mensen die dit jaar aan de publiekspeiling op Boerderij.nl hebben deelgenomen.

De topman van Wageningen UR kreeg van ruim 42 procent van de stemmers een plekje in hun favoriete top-5 van machtigste mannen en vrouwen in de agrarische sector. Daarmee wint de baas van onderzoekers en wetenschappers het van de invloedrijke melkboeren, vleesbazen en politici in de AgriTop 50.

De strijd om plaats 1 bleef dit jaar tot het eind toe spannend. Het verschil tussen de nummer 1 en nummer 4 bedraagt uiteindelijk amper twintig stemmen. Op nummer twee prijkt de naam van Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD). Lodders laat de laatste tijd haar gezicht op veel plaatsen in het land zien en dat heeft haar wellicht geholpen aan een hoge positie in deze peiling.

Cees ’t Hart won vorig jaar de publiekspeiling, maar moet dit jaar genoegen nemen met een derde plek. Hij houdt nog maar net hoogleraar Louise Fresco achter zich. Fresco presenteert zich op dit moment als het ‘geweten van eten’ in de documentairereeks Fresco’s Paradijs die in oktober en november ook te zien was op tv. Haar (niet-)optreden als toezichthouder bij de Rabobank wordt haar kennelijk niet zwaar aangerekend.

Nederlands belangrijkste Kalfsvleeslobbyist Henny Swinkels viel in de peiling van vorig jaar nog maar net binnen de top-10, maar wist dit jaar weer voldoende aanhang te krijgen voor een plek in de top-5. Staatssecretaris Sharon Dijksma krijgt welgeteld 1 stem minder dan Swinkels en eindigt daarmee op plek 6. Daarmee zijn de vrouwen opvallend sterk vertegenwoordigd in de publiekspeiling van Boerderij, want drie vrouwen bij de eerste zes in de peiling van AgriTop-50 is ongekend. Des te meer omdat er maar 4 vrouwen op de kieslijst van 25 namen stonden. De vierde vrouw is dierenvriendin Marianne Thieme (PvdD). Zij eindigde net als vorig jaar ruim buiten de top-10. Ze kreeg dit keer wel precies zo veel stemmen als Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier.

De rode lantaarn is voor Daan van Doorn. De voormalig baas van Vion heeft dit jaar met zijn Commissie-Van Doorn weinig potten kunnen breken.