AlgemeenAchtergrond

Dieselprijs stabiel, gasprijs loopt op, stroom lager

De olieprijs is deze week vrij stabiel gebleven en beweegt rond de 109 dollar per vat Brentolie (159 liter). Meerdere factoren duwen en trekken momenteel aan de olieprijs.

De Amerikaanse economie en de politieke impasse zorgen voor een drukkend effect. Het risico in het Midden-Oosten neemt af nu Syrië is begonnen met het opruimen van chemische wapens. Dit heeft eveneens een dalend effect, omdat risicopremies niet langer worden ingeprijsd. Dat de olieprijs toch kan stijgen heeft te maken met de orkaan Karen. De helft van de Amerikaanse olieproductie is voor de zekerheid stilgelegd. Nuon meldt in haar weekanalyse de komende week een olieprijs te verwachten tussen 105 en 110 dollar per vat.

De dieselprijs is ook stabiel. Al voor de derde week op rij geeft inkoopcollectief Farmers4all een verkoopprijs af van €1,076 per liter bij een afname van 4.500 liter.

Op de gasmarkt wordt een prijsstijging verwacht op de korte termijn door de koude weersverwachting. Die stijging was donderdag al te zien op handelsplatform TTF. Donderdag was de gasprijs 26,5 cent per MWh (25,9 cent per kuub). Dat is een halve cent meer dan een week geleden. Vorige week werd nog niet verwacht dat de kou zo snel al zou invallen. Medio deze week is die verwachting bijgesteld. De verwachte temperatuur ligt nu onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar en er wordt minder output van zonnepanelen verwacht. Naar verwachting heeft dit vooral een stijgend effect op de gasprijzen op korte termijn. De verwachting is dat de gasprijs voor 2014 binnen de bandbreedte van €26,10 per MWh en €26,60 per  MWh zal blijven, meldt Nuon.

In tegenstelling tot de gasprijs, is de elektraprijs de afgelopen week licht gedaald. De daling van de kolenprijs voor 2014 heeft doorgezet en daalde tot $81,50. Dit is de laagste prijs ooit. Hierdoor wordt de productie van elektra goedkoper omdat veel energiecentrale kolen als brandstof gebruiken. Contractprijs 2014 is 57 euro per MWh, voor 2015 €52,85 per MWh. Dit zijn piekuurprijzen. Voor komende week is de verwachting onduidelijk. Enerzijds lage kolenprijs drukken de energieprijs, maar het koude week kan leiden tot minder productiecapaciteit.

Beheer
WP Admin