Foto: AFP AlgemeenNieuws

Diermeel voorlopig nog niet toegestaan

Een voorstel om diermeel toe te staan als veevoer zal door de Europese Commissie niet op korte termijn worden gedaan. Dat schrijft Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis in reactie op vragen van Europarlementariër Jan Huitema (VVD).

De Europese Commissie wil eerst een studie afwachten naar een methode om duidelijk in beeld te krijgen van welke diersoort diermeel afkomstig is. Het referentielaboratorium van de Europese Unie voor dierlijke eiwitten werkt aan een validatie van controlemethoden om diermeel van pluimvee en varkens te kunnen identificeren in veevoer.

“Het definitieve resultaat van deze studie wordt pas in de tweede helft van 2016 verwacht. Daarom zijn er geen plannen om vóór die datum met de lidstaten in gesprek te gaan over wijzigingen in de regelgeving over het voeren van diermeel aan pluimvee en varkens”, aldus Andriukaitis.

Geen diermeel van en voor herkauwers

Wanneer diermeel weer wordt toegestaan, zal dit volledig gekanaliseerd moeten gebeuren, waarbij de dierlijke eiwitten niet aan dieren van dezelfde soort mogen worden gevoerd. Ook herkauwers (schapen en runderen) mogen geen diermeel krijgen, in verband met het risico op BSE en TSE. Diermeel afkomstig van herkauwers blijft eveneens verboden.

Jan Huitema vindt dat het verbod op het gebruik van diermeel afkomstig van niet-herkauwers moet worden geëvalueerd, wanneer goede controlesystemen zijn ontwikkeld. “Het domweg verbranden van diermeel is zonde. Het is voor varkens en kippen een gezonde bron van eiwitten en het maakt de EU minder afhankelijk van de import van eiwitrijke gewassen (zoals soja) uit derde landen. Uiteraard moeten goede controlesystemen de gezondheid voor mens en dier waarborgen.”

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel
Beheer
WP Admin