AlgemeenNieuws

Dierenmishandeling maakt meer los dan plofkip

Rijswijk – Nederlanders maken zich drukker om dierenmishandeling dan om plofkippen en megastallen. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS Nipo heeft verricht in opdracht van dagblad Trouw.

Toch zijn veel mensen kritisch over intensieve veehouderij: de grote meerderheid (77 procent) is het eens met de stelling dat ‘in een megastal met 10.000 dieren nooit sprake kan zijn van dierenwelzijn’.

Van de 819 mensen die een onlinevragenlijst over onze omgang met dieren invulden, noemde de grootste groep (32 procent) mishandeling als ergste misstand. Ruim een kwart vindt verwaarlozing het ergst. Megastallen (5 procent) en plofkippen (4 procent) werden niet vaak aangevinkt als ergste misstand.

Dierentransporten zijn omstreden, blijkt uit het onderzoek. Zo vindt 68 procent dat vee in Nederland moet worden geslacht en levende dieren dus niet naar het buitenland getransporteerd mogen worden.

Hoewel de meerderheid dierenleed heel erg vindt, kent maar liefst 80 procent het landelijke meldnummer van de overheid niet. De minderheid die wel uit zichzelf een nummer noemde, vulde 114 in. Dat is echter het oude nummer. Slechts 7 procent van de ondervraagden noemde spontaan het juiste nummer: 144 (‘red een dier’).

Beheer
WP Admin