Premium
Het uitrijdseizoen voor drijfmest loopt tot september. Om de mest optimaal te benutten, is het overgrote deel al in het voorjaar uitgereden. In veel gevallen ligt er al meer mest op het land dan officieel mag. - Foto: Twan Wiermans AlgemeenAchtergrond

Derogatie of niet: bemesting gaat door

Reacties

  1. Allereerst derogatie is een handreiking die krijg je bij goed gedrag en daar ontbreekt het nogal aan, er spoelt nog steeds veel te veel nitraat uit naar het grondwater daardoor voldoen we al jaren niet aan KRW.
    Daar komt bij dat ze in Brussels ook niet gek zijn en ook de beelden van de tractor hooligans zien die zich aangevuurd door hun zogenaamde belangenbehartigers blijven verzetten tegen de stikstofplannen, die met een overgrote meerderheid in het parlement zijn aangenomen. Nederland verdiend de derogatie op dit moment simpelweg niet. Dus waarom zou Brussel ons derogatie verlenen terwijl de wil ontbreekt om te bewegen.

  2. stikstof van dat eiwit ,dat is toch geweldig, hoef je geen kunstmest te maken. ( minder aardgas, minder transportbewegingen, gevolg minder co2 en stikstof uitstoot). allemaal milieu winst.

    1. Beste Brand, jij stelt dat op klei en veengrond niets uitspoelt dat is te kort door de bocht, de indeling in zand of klei is afhankelijk van het afslibbare vermogen zelf had ik een perceel dat gedeeltelijk klei was en gedeeltelijk zand terwijl dat niet te zien was. En natuurlijk ben ik het met je eens dat kunstmestgebruik ook tevens energiegebruik betekend, maar we moeten ons terdege realiseren dat we moeten voldoen aan de eisen en zolang we blijven overbemesten we derogatie wel kunnen vergeten is het dit jaar niet dan volgend jaar wel.

    2. even anders , we bemesten gewoon volgen de eeg normen, wat ook gewoon mag. ( dat is geheel iets anders dan wat u stelt overbemesten). doordat dus een betere kwaliteit grond, het vermogen heeft om een gewasproductie te halen van bijvoorbeeld 11 ton tarwe. of we nu kunstmest gebruiken of in de plaats dierlijke mest , zal niet zo veel uitmaken voor de groei van de gewassen . (vermeldingswaardig, worden ook er meer mineralen afgevoerd, door de extra tonnen tarwe richting consument .) mineralen worden gebonden, aan het kleihumuscomplex en of humus/ leemlagen . beste, even anders u stelt, dat we blijven “overbemesten ” de derogatie wel kunnen vergeten . die “overbemesten” stelling kan ik niet met u delen.

  3. Derogatie heeft te maken met de nitraten in het grondwater. Brussel stopt er steeds meer bij in als Nederland de derogatie wil behouden. Het lijkt wel of Brussel graag Nederlandse boeren wil wegpesten. En zonder derogatie is er ook totaal geen sprake meer van kringloop wat men ook graag wil. Hoe krom willen ze het in Brussel eigenlijk hebben?

  4. Voor hoeveel miljard er komende tijd ( vrijwillig) gesaneerd gaat worden mij een zorg, maar dit raakt een grondgebonden sector wat ook nog eens leidt tot een groot milieu verlies!!

  5. Ik zie het probleem alleen maar groter worden de komende jaren .
    Dit jaar alweer een gort droog jaar de meststoffen worden maar voor een deel benut .
    Dat geeft de komende jaren dus weer meer uitspoeling.
    Richting grondwater .
    Gezien het risico op overbemesting door langere termijnen van droogte .
    En het oplopende nitraat gehalte in het grondwater wordt het steeds moeilijker derogatie te verdedigen .

    1. Ja Breukink, zonder derogatie minder eiwit van eigen grond, betekent meer maïs is meer Rotterdam plus extra kunstmest. Weg kringloop.

    2. Wordt het probleem niet kleiner van wat koeien weg meer eiwit zelf verbouwen en minder kunstmest dat helpt

    3. breukink, op klei en veen spoelt niets uit, er zijn 20 jaar geleden al proeven mee gedaan door de overheid ,
      zij, zullen die gegevens ook wel weer kwijt zijn. in nederland is de kwaliteit van de grond vele malen beter dan in zuiderlijke landen. ook is het hier veel minder droog. als voorbeeld hier oogst men 10/11 ton graan per ha. zuidelijke landen maar 3/4 ton graan per ha.( betekend hier meer mest/kunstmest per ha, van de “liefde en de lucht ” kunnen gewassen niets produceren /groeien.)

    4. @ brand de oorzaak zijn de eiwit importen 50% zet zich om in stikstof en blijft achter in Nederland als je dat 50jaar doet blijft dat niet zonder problemen .
      Nu krijgen we de rekening gepresenteerd.

    5. Beste Breukink Als van de herfst regent of eerder en de temperatuur is niet te laag groeit gras nog lang door en op meeste bouwland staat als goed is een groenbemester . Dat uitspoelen kan nog wel eens meevallen . Mijn idee is als er voldoende meststoffen en vooral dierlijke meststoffen dat de grond mindergevoelig is voor droogte en ziekten . Bodem leven in rijkere grond is ook meestal beter .

Beheer
WP Admin