Premium
Inzaaien van bufferstroken met klaver. - Foto: Koos van der Spek AlgemeenColumn

‘Denigrerend begrip kalenderlandbouw niet meer gebruiken’

Reacties

 1. Het is absurd dat er nog steeds riooloverstorten zijn. Die moeten eerst dicht. Als een boer zoveel gier zou lozen ophet oppervlakte water ging hij de bak in.

 2. en noemt zich ook nog jurist oh oh oh
  loop hem snel voor bij voor ad vies ……..maar aan zulk juristen gaan we wel naar de kloten sukkels
  in den haag geloven zulke domoren

 3. volledig mee eens met de voorgaande reacties. Een dikke onvoldoende zou ik zo zeggen, Willem. Je slaat de plank volledig mis en ook nog eens op je duim, AU!

 4. Met columns is het net als met akkerbouw. Als je bufferstroken toepast (de scherpe kantjes er af haalt) levert het niets op.

 5. Als Willem zo als een goed advocaat betaamt de stukken had bestudeerd, had hij geweten dat de lijst met wintergewassen door Wageningen is gecorrigeerd op een wijze, die bv. de aardappelboeren niet in deze spagaat had gebracht, Helaas het ambtenaren apparaat heeft zijn eigen nagenoeg niet gecorrigeerde lijst als “Het Wageningse” lijstje bij de politiek ingeleverd onder het mom dit is uit Wageningen gekomen. Het gevolg zal zijn dat er op termijn steeds minder mineralen voor de volggewassen zijn (de komende jaren zullen net als nu zijn op 30 septembet geoogst is opbrengst verlies) en daarmee komt de voedselzekeheid in het gedrang. Een ieder weet, behalve het ambtelijke en politieke apparaat, dat het verschil tussen te veel en te weinig voedselproducten zeer klein is, maar dat de prijsgevolgen hiervan onacceptabel groot zijn. We kunnen dan ook rustig wachten op de volgende stroom vluchtelingen die op zoek zijn naar rust en eten.

 6. Willem had je een zaak verloren tegen een boer, omdat zo’n frustreert stukje schrijft?
  Ik ga ook niet inhoudelijk reageren, dit had ik verwacht bij de Volkskrant van Sander Schimmelpenning! Dus krijg je van mij ook een flut reactie terug!
  Maar het wordt tijd dat de politieke beslissingen niet continu gedwarsboomd worden door juristen. Je kunt ziet waar het vakmanschap van de juristen naar toe heeft geleid, naar een politiestaat in plaats van een rechtstaat! Dat komt omdat juristen vaak hun politieke overtuiging doorlaten klinken in hun advies , je ziet dat vaak bij juristen die lit zijn van de ” groene kerk”!

 7. Als het gewas niet op tijd het land af kan en het vanggewas pas later gezaaid wordt spoelt het overschot toch al uit. Het jaar erop minder bemesten is daarom ook vooral een straf en geen oplossing.

  Een monster trekken van het grondwater en daarmee de bemestingsstrategie bepalen zal veel meer helpen om stikstofverliezen te gaan beperken. Zeker bij uitspoelingsgevoelige gewassen.

  Kalenderlandbouw is vooral een vorm van onmacht.

  1. john, op klei spoelt niets uit in de winter, de overheid heeft 20 / 30 jaar geleden al proeven mee gedaan…..

 8. willem moest ook voor 12 uur zijn stuk in leveren daarom is zijn OOSST NU ook …..MISLUKT!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  GEEN LOON GEVEN REDACTIE OF KORTEN VOLGEND JAAR

 9. Ja Willem van sommige dingen waar je geen verstand van heb moet je niet over schrijven en niet je mening over ventileren. Dit is net het probleem waar veel boeren last van hebben. Iedereen bemoeid zich met hun ook al hebben ze er totaal geen verstand van maar proberen wel hun mening op te dringen.

 10. Willem Bruil: “En het is ook weer niet zo dat je op 30 september verplicht bent om onrijpe boontjes van het land te halen. Als je dat later doet mag dat, maar dan geldt voor het volgende jaar een iets lagere stikstofgebruiksnorm. Ook dat is in het licht van de doelstelling wel logisch, voor zover ik kan overzien.”
  Willem moest zeker op zaterdagavond snel nog een stukje schrijven want hij noemt hier ‘de doelstelling’ maar vergeet uit te leggen wat ‘de doelstelling’ is.
  Broddelwerk…

Beheer
WP Admin