Op het Italiaanse bedrijf Aceto staan 8 robots klaar om de koeien te melken. - Foto: DeLaval RundveeNieuws

DeLaval start commerciële verkoop batchmilking

Batchmilking is een oplossing voor grote bedrijven die georganiseerd en geautomatiseerd de koeien in groepen willen melken.

DeLaval maakt bekend dat batchmilking beschikbaar is voor bedrijven vanaf ongeveer 250 koeien. Met batchmilking wordt het melken van koeien verstaan die in groepen door een aantal robots in korte tijd worden gemolken. De robots staan in lijn, maar ook een halve ronde of een hoefijzermodel behoort tot de mogelijkheden. Volgens DeLaval combineert batchmilking het beste van conventioneel melken en automatisch melken. De koeien worden namelijk op vaste tijden tweemaal of driemaal daags gemolken, terwijl de melkrobots wel enorm op arbeid besparen. Grote bedrijven willen volgens DeLaval minder afhankelijk worden van (gekwalificeerde) arbeid. Ook is de arbeidsinzet meer gestructureerd en overzichtelijker.

Robots staan bij elkaar

DeLaval schat in dat batchmilking op bestaande bedrijven goed kan passen. Soms beter dan robotmelken zoals dat nu gewoon is in Nederland. Bij introductie van robotmelken met 2 robots per groep van 120 koeien zouden bij renovatie te veel boxen verloren gaan. Ander voordeel van batchmilking is dat alle robots bij elkaar staan en uitval van een robot voor onderhoud geen belemmering oplevert voor het melkproces en de dagelijkse gang.

18 robots op een rij

De introductie werd gehouden via een kijkje in de keuken van het Italiaanse melkveebedrijf Aceto. Zij melken nu bijna 300 koeien op 8 robots en schalen op naar 480 koeien. Op een tweede locatie wordt volgend jaar batchmilking gerealiseerd met 18 robots op een rij.

De batchmilking-oplossing maakt dat het AMR-systeem van DeLaval, waarbij koeien automatisch worden gemolken in een draaimelkstal, in Nederland niet verder wordt ingezet.

Reacties

  1. Krijg je er 12 gratis als je er 18 besteld? Maw wat kost voor delaval het produceren (de kale kostprijs aan gebruikte materialen en arbeid) van een extra robot?

Beheer
WP Admin