VarkensNieuws

Deense fokkerij legt nadruk op vleesvarken

Münster – Doel van de Deense varkensfokkerij is dat de groei van de varkens in 2020 60 gram per dag hoger is dan nu. De voederconversie zakt in dezelfde periode met 0,2 kilo voer per kilo groei.

Dat vertelde Hans Jørgen Brock tijdens de Agrar Unternehmertage. Brock is marketingmanager van de Deense distributeur van DanAvl-genetica, Breeders of Denmark.

Doordat de genetische aanleg van de varkens telkens verbetert, zakt de kostprijs jaarlijks € 1,62 per vleesvarken, mits al het potentieel wordt benut. De Deense varkenssector werkt vanaf deze week met een herzien fokprogramma. De nadruk ligt voortaan vooral op de prestaties vleesvarkens, minder op zeugen. Alle bestaande fokdoelen blijven aanwezig in het programma, zowel aan de zeugen- als de berenkant. De Denen blijven met drie rassen werken: Landras, Yorkshire en Duroc.

Aan de zeugenkant stijgt de productie met minstens 0,25 big per jaar. Bij de stijging van het aantal geboren biggen vormt het aantal levende dieren op dag 5 na werpen het uitgangspunt. Meer biggen is dus alleen wenselijk als de zeug in staat is deze groot te brengen.

De gemiddelde groei van de varkens op de Deense bedrijven was in 2014 906 gram. De voerconversie zat op 2,67 en de uitval op 3,4 procent. De varkens gingen op een gewicht van 106,8 kilo naar de slacht.

Deense vermeerderaars speenden gemiddeld 30,4 biggen per zeug per jaar in 2014. Het speengewicht van de biggen bedroeg 7 kilo en sterfte tijdens de zoogperiode 13,3 procent.

Beheer
WP Admin