Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Deense boeren sluiten op grote schaal slechtweerverzekering af

Het afgelopen jaar is het aantal tegen extreme weersomstandigheden verzekerde Deense landbouwers met bijna een derde gestegen. Daardoor is nu 18 procent van de Deense boeren daartegen verzekerd.

In Denemarken hebben landbouwers het afgelopen jaar op grote schaal slechtweerverzekeringen afgesloten. Een van de grootste verzekeringsmaatschappijen meldde dat het aantal afgesloten polissen in 2023 met 30% is gestegen.

Waar tot voor kort vijf procent van de agrarische klanten hun gewassen verzekerde tegen een mislukte oogst, is dat cijfer gestegen naar 18 procent. “Het lijdt geen twijfel dat de weersomstandigheden van vorig jaar een wake-up call waren voor een aantal boeren. Wat ertoe heeft geleid dat steeds meer boeren hun gewassen hebben verzekerd tegen bijvoorbeeld droogte en grote hoeveelheden regen”, zegt Preben Rasmussen, hoofd landbouw bij verzekeraar Topdanmark.

Betaalbare en effectieve verzekeringsopties

Overstromingen en overstromingen na zware regenval vormen een steeds grotere uitdaging voor de landbouw. Te veel water of ondergelopen velden veroorzaken schade aan akkerbouwbedrijven. Veehouders verliezen weide-mogelijkheden en moeten hun stallen beschermen tegen overstromingen. Voor de getroffen bedrijven betekent de overstroming doorgaans extra kosten en uitgaven, met lagere winsten.

De Deense landbouwsector heeft de afgelopen jaren te maken gehad met weersextremen die aanzienlijke schade aan gewassen hebben veroorzaakt. De verzekeraars spelen hierop in door specifieke polissen aan te bieden die inspelen op de unieke risico’s die de landbouwsector loopt.

De Deense Boerenorganisatie Landbrug & Fødevarer heeft het belang van deze verzekeringen benadrukt. De organisatie werkt samen met verzekeraars om ervoor te zorgen dat boeren toegang hebben tot betaalbare en effectieve verzekeringsopties.

Grote economische impact

Landbouwers in het zuiden van Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië kampen al enkele weken met de gevolgen van de recente regenval en overstromingen. Vooral in de Beierse regio zijn de landbouwbedrijven zwaar getroffen door hoogwater. Volgens de Beierse Boerenbond is aanzienlijke schade aangericht aan gewassen, vee en landbouwinfrastructuur. De economische impact is groot, met geschatte verliezen die in de miljoenen euro’s lopen.

In Oostenrijk en Tsjechië is de situatie vergelijkbaar. Boeren in deze landen hebben te maken met wateroverlast die hun velden onbruikbaar maakt en de oogst vernietigt. De gevolgen zijn bijzonder zwaar voor kleine en middelgrote bedrijven die minder buffer hebben tegen dergelijke verliezen. Lokale overheden en boerenorganisaties werken samen om noodhulp en financiële ondersteuning te bieden aan de getroffen landbouwers. Desondanks blijft de situatie zorgwekkend, met meteorologen die voorspellen dat de extreme weersomstandigheden nog enige tijd kunnen aanhouden.

 

Lees ook: Johan Westerik (AgriVer): ‘Brede weersverzekering is maatwerk geworden’

Beheer
WP Admin