AkkerbouwOpinie

De winter is bijna voorbij

De winter is veel te droog geweest, waardoor veel tarwe een beste tik heeft gehad. Gelukkig trekken de prijzen hard aan.

De Australische winter betekent 33 graden in het noorden en volop sneeuw in het zuiden. Bij ons vriest het bij zonsopkomst en is het 20 graden in de namiddag. De laatste maanden heeft het hier amper geregend, niet meer dan een enkele dag regenval van enkele millimeters. Het meeste graan is hierdoor wel opgekomen. Maar hele stukken zag je dan weer langzaam achteruitgaan en soms zelfs doodgaan. Vooral als er net niet voldoende vocht was om de hoofdwortels van de jonge tarweplant zich te laten ontwikkelen.

Door de droogte van de laatste maanden hebben verschillende boeren niet gezaaid. Ze hopen binnenkort een zomergewas te kunnen zaaien, zoals sorghum, zonnebloemen of eventueel katoen. De beslissing om geen tarwe te zaaien is ook gedeeltelijk beïnvloed door de lage prijs van de tarwe. Deze schommelde de laatste maanden omstreeks $180 per ton (€125) af boerderij. Gelukkig is dit de laatste dagen veel beter geworden. Afgelopen week konden we voor $215/ton (€150)verkopen.

De grote opluchting

Doordat de ondergrond redelijk droog was, hielpen de paar millimeter die van tijd tot tijd vielen, net voldoende om het leven in tarwe te houden. Iedereen keek aandachtig naar de weervoorspellingen, want een periode van een maand geen regen zou een ramp zijn.

Vorige week viel op mijn boerderijen een fikse bui met 10 millimeter regen en gisteren kwam eindelijk de verlossende bui. Er viel in enkele uren 32 millimeter regen uit. Zodoende ziet alles er nu ineens heel hoopvol uit. Alleen vorstschade tijdens de bloei in de komende maand is nog het grote risico. De Nederlandse oogstploeg kan al in de startblokken gaan staan.

Bekijk ook de fotoreportage »

Beheer
WP Admin