Foto: Canva PluimveeColumn

‘De overeenkomsten tussen Covid en vogelgriep’

Voor de beheersing van vogelgriep kunnen we lessen leren uit de Covid-19-pandemie.

Nu het einde van de lockdown nadert, is het tijd voor een quizvraag: wat zijn de overeenkomsten tussen Covid-19 en vogelgriep? Met elk goed antwoord verdient u 1 punt.

 1. Covid-19 en vogelgriep worden beide veroorzaakt door virussen. Dat wist u al, dus u heeft uw eerste punt binnen.
 2. Het zijn allebei zoönosen. Ja, ook vogelgriep, want sommige varianten kunnen worden overgedragen van dier op mens en van mens op mens.
 3. Het zijn allebei longziekten die ook via de lucht kunnen worden overgedragen. Daardoor kan het virus zich gemakkelijk snel verspreiden en een pandemie teweegbrengen.
 4. Na een epidemie kunnen beide virussen endemisch worden, dus permanent blijven circuleren, al dan niet in gemuteerde vorm. De schade wordt dan geleidelijk minder doordat meer mensen en dieren immuun worden dankzij infecties en/of vaccinaties. Nu lijkt ook het voor vogels hoogpathogene H5N8-virus endemisch te worden, doordat brandganzen, die pas laat naar het Noorden vertrekken, het virus al voor hun vertrek kunnen overdragen op jonge vogels.
 5. Tegen beide virussen kunnen vaccins worden ontwikkeld. Bij Covid-19 ging dat met recordsnelheid, mede dankzij de sublieme techniek van injecties met synthetisch mRNA (messenger RNA) dat een deel van de genetische code van het virus bevat. In principe kan zo’n mRNA-vaccin ook worden ontwikkeld tegen virussen die griep en Afrikaanse varkenspest veroorzaken, maar we moeten afwachten of Big Pharma daar brood in ziet.
 6. Individuen verschillen sterk in vatbaarheid. Bij Covid-19 bleek dat mensen met ernstig overgewicht relatief zware symptomen ontwikkelden. Gezonde voeding en levensstijl maken dus verschil, maar de overheid besteedt daar nog amper aandacht aan (is het niet tijd voor een Preventie Management Team?). Voor de weerstand van pluimvee is naast gezonde voeding ook de genetica cruciaal. De meeste rassen zijn geselecteerd op snelle en efficiënte productie. Dat gaat ten koste van hun natuurlijke weerstand, want die kost energie. Is dat een extra argument voor langzamer groeiende rassen?

Hebt u zes punten gescoord? Dan zit u binnenkort in een praatprogramma.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Reacties

 1. Een erg grote misvatting dat Big Pharma bepaald of we gaan enten tegen vogelgriep! Daar liggen grotere en andere gedachten aan ten grondslag. Misschien toch eens beter inlezen! Verder komt vogelgriep veel minder voor bij traditionele vleeskuikens. De connectie met het zwaardere verloop van COVID bij mensen met overgewicht en efficiënt produceren bij landbouwhuisdieren, raakt kant nog wal!

 2. De Chinese overheid heeft waarschijnlijk gesleuteld aan het corona virus, hadden zij dat niet gedaan, dan was het bij zieke vleermuizen gebleven!

  1. Obama wilde dat het sleutelen aan virussen op Amerikaanse bodem zou stoppen voor het geval dat het mis zou gaan. Anthony Fauci heeft het “onderzoek” daarop verhuist naar het Wuhan lab in China van waaruit dit virus uiteindelijk is ontsnapt. Faucie financierde het onderzoek uit zijn budget. Onafhankelijke nieuws media brachten al in Mei 2020 naar buiten dat toegespeelde info naar het Wuhan lab wees. Dit belangrijke gegeven werd door de MSM nooit opgepakt. Uit 3000 pagina’s die geopenbaard zijn onder de dacht ik freedom of information act bleek dat Fauci er al minstens vanaf Februari 2020 van op de hoogte was maar het onder de pet probeerde te houden.

 3. Griep komt ook in varkensstapels met hoge gezondheidsstatus voor. Zo’n beetje elke winter om presies te zijn. Hoe kom je er van af? Zorgen dat de dieren zo licht mogelijk worden besmet en dat het griepvirus zo snel mogelijk geen nieuwe gastheren meer kan vinden. Om zo snel mogelijk van de griep af te zijn en de schade minimaal te houden gaat de verwarming omhoog waardoor de ventilatie wat omhoog kan zonder tocht te veroorzaken. Geen all in all out is hierbij een voordeel zodat het virus snel en eenvoudig de hele stapel kan besmetten. Medicatie gebruiken waar nodig ter ondersteuning.

 4. quizvragen 7 : De omgevingsfactoren van de ‘moderne’ mens zijn gebaseerd op snelle en efficiënte productie. In bebouwde afgezonderde klimatologische gestuurde bebouwde omgeving.
  Dat gaat ten koste van de natuurlijke weerstand, want die kost energie. Is dat een argument om de ‘moderne mens’ verplicht op cursus te sturen op het boerenbedrijf ? Het verhoogd de natuurlijke weerstand en bevorderd het algemene welbevinden.
  Is dat een extra argument voor de mens?
  Heeft u deze vraag goed dan kunt u aanschuiven aan de rechterzijde van normaal weldenkend Nederland.

Beheer
WP Admin